Weliswaar: dossier geestelijke gezondheidszorg

08/09/2010 10:02

Vlaamse Overheid

Weliswaar publiceert in zijn nieuwste editie een dossier over de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen.

Weliswaar publiceert in zijn nieuwste editie een dossier over de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. België kent gemiddeld een van de hoogste zelfdodingscijfers ter wereld. Depressieve Vlamingen wachten te lang voor ze hulp zoeken of erover durven spreken. Vlaanderen beschikt niet voor niets sinds enkele jaren over een actieplan suïcidepreventie, heeft een project met preventiecoaches in de secundaire scholen en streeft onverminderd de gezondheidsdoelstelling voor preventie van depressie en zelfdoding na. Weliswaar nam de pols van de geestelijke gezondheidszorg op de werkvloer.

Ook nog in deze editie:

"Garagehouder moet wegenwacht worden." Deze metafoor uit het boek Eropaf! drukt perfect uit hoe auteur Jos van der Lans de taak van de nieuwe sociale werker ziet. Hoewel zijn analyse slaat op de Nederlandse situatie met zijn doorgedreven vermarkting, is ze niet minder relevant voor Vlaanderen. Op weliswaar.be leest u nu al de lange versie van dit interview.

Regisseur Hans Van Nuffel over zijn debuutfilm Adem: "We kunnen maar dromen." Patiënten met mucoviscidose noemen zichzelf muco's. In blanke bevolkingsgroepen is 1 op 32 drager van de ziekte zonder er ooit last van te krijgen. Zo'n 1.000 Belgen lijden wel aan de recessief genetische aandoening die hun levensduur aanzienlijk inkort. Muco's willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk leven. Door films te maken bijvoorbeeld. Hans Van Nuffel (29) regisseerde met een jonge schare talent Adem, zijn langspeelfilmdebuut over twee bevriende muco's. Op weliswaar.be leest u nu al het interview met Hans Van Nuffel en kan je 100 duotickets winnen.

Het dossier en de volledige editie vindt u op www.weliswaar.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel