Politie Gelderland-Zuid

Politieonderzoek voetbalrellen in Groesbeek afgerond

Groesbeek / Wijchen, 08-09-2010 o De Districtsrecherche van Tweestromenland heeft onlangs het politieonderzoek naar de voetbalrellen voorafgaand aan de oefenwedstrijd NEC Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) op 18 juli 2009 afgerond. Het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie, waarin intensief is samengewerkt met de autoriteiten in België, heeft bijna een jaar geduurd. Het leidde tot de aanhouding van zes Belgische verdachten. Drie Belgische verdachten zijn in België aangehouden op ons verzoek en aan Nederland overgeleverd. Drie verdachten hebben zich zelf gemeld. Zeven andere verdachten zijn in België verhoord.

De oefenwedstrijd NEC - GBA die op 18 juli vorig jaar in Groesbeek op het veld bij De Treffers gespeeld zou worden, werd afgelast wegens ongeregeldheden die uitbraken kort voor aanvang van de wedstrijd. Tientallen vechtende supporters van GBA trokken vechtend de tribune en het veld op. Daarbij is met voorwerpen gegooid en sloegen en schopten zij verschillende mensen uit het publiek, een fotograaf en enkele stewards en spelers van NEC. Ook werden een dug out, stadionstoeltjes en reclameborden vernield. Buiten het stadion sneuvelden enkele ruiten, van een woning en autos in de buurt.

Als gevolg van de ongeregeldheden raakten zeven mensen dermate gewond dat zij naar een ziekenhuis of huisarts moesten voor behandeling. Eén persoon liep blijvend letsel op.

Omvangrijk onderzoek
Het onderzoek dat direct werd ingesteld is omvangrijk gebleken. Er zijn uiteindelijk 21 aangiften opgenomen, het merendeel voor openlijke geweldpleging, een aantal voor (zware) mishandeling en één voor diefstal met geweld en daarnaast drie voor vernieling. Politieagenten hebben tientallen getuigen gesproken en er is uitvoerig buurtonderzoek gedaan. Belangrijk in het onderzoek waren de vele camerabeelden die de politie ter beschikking had. Deze zijn tot in detail bekeken en geanalyseerd. De beelden zijn essentieel gebleken ten behoeve van het vaststellen van de identiteit van de verdachten en ieders aandeel in de gepleegde strafbare feiten. Ook fotos van toeschouwers en journalisten hebben aan het onderzoek bijgedragen.

Europees Arrestatiebevel
In de periode van februari tot en met mei van dit jaar zijn drie personen met de Belgische nationaliteit in België aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, zware mishandeling, diefstal met geweld en vernieling. Dit gebeurde door de Belgische autoriteiten op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie, via een Europees Arrestatiebevel. De verdachten zijn eerst voor de Belgische onderzoeksrechter geleid en in afwachting van de overlevering door de onderzoeksrechter in vrijheid gesteld. Daarna volgde hun overlevering aan de Nederlandse politie. Die hield hen aan waarna de verdachten werden verhoord over de feiten waar zij van verdacht werden. Drie verdachten hebben zichzelf naar aanleiding van het Europees Arrestatiebevel in Wijchen bij de recherche gemeld.

De eerste drie verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Arnhem en in bewaring gesteld in het belang van het onderzoek. Deze verdachten hebben ca. een maand vastgezeten. Van een vierde verdachte heeft de rechter-commissaris de inbewaringstelling afgewezen omdat er geen onderzoeksbelang meer aanwezig was. De laatste twee verdachten zijn niet meer voorgeleid om dezelfde reden.

Zeven verdachten werden op het politiebureau in België ontboden en zijn daar door samenwerkende rechercheurs uit Nederland en België als verdachte gehoord. Het laatste verhoor was begin augustus.

Twee van de verdachten deden een beroep op hun zwijgrecht, de overige verdachten hebben deels bekennende verklaringen afgelegd.

Internationale samenwerking
Alle betrokken partijen hebben volop aan het onderzoek meegewerkt en hebben voortdurend onderling informatie uitgewisseld. De samenwerking tussen de twee politiekorpsen is naar tevredenheid verlopen. In het onderzoek is internationaal samengewerkt, zowel bij politie als aan de kant van het Openbaar Ministerie. Deze samenwerking met het Antwerpse politiekorps en de procureur des Konings is tot dusver goed verlopen. Ook de betrokken voetbalclubs hebben waar nodig medewerking verleend aan het rechercheonderzoek.

De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, zijn inmiddels over de afloop van het politieonderzoek geïnformeerd.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om alle verdachten te dagvaarden. De zes verdachten die zijn aangehouden, zullen worden gedagvaard voor de meervoudige kamer. Het streven is om deze verdachten nog dit jaar te berechten. De overige verdachten zullen in beginsel terecht staan bij de politierechter. Een zittingsdatum is nog niet bekend.
(08)

Laatst gewijzigd 07-09-2010 19:17 | © Regio Gelderland-Zuid |