Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 8 september 2010

Wijninstituut co-uitgever van nieuw wijnboek: WIJNPROEVEN, door Ruit&Rijst.

Het schrijversduo Ruit&Rijst brengt een pocketformaat wijnboek op de markt over de kunst van het wijnproeven. Het boek is geschreven voor zowel de beginnende- als de gevorderde wijnproever. De laagdrempelige schrijfstijl en de duidelijke opzet zorgen ervoor dat de lezer de materie gemakkelijk in zich op kan nemen. Het boekje is verkrijgbaar via de website van het Wijninstituut alsmede via wijnhandels en de boekhandel. .

Het boekje richt zich in de eerste drie hoofdstukken op de kernvraag: "Wat is mijn smaakvoorkeur?" Welke wijnen vind ik lekker en waarom?" Via de gevorderde liefhebber, die al weet wat er te koop is en waar zijn of haar voorkeuren liggen, eindigen de dames hun proefhulpboek met herkennend wijnproeven en met het beoordelen van wijn en gaan nog verder...

Wijnproeven is niet gemakkelijk. Hoe meer een wijnliefhebber zich erin verdiept, hoe moeilijker het vaak wordt. Het boekje is in dezelfde volgorde geschreven; het begint eenvoudig en eindigt op het niveau van de expert. De gevorderde wijnliefhebber zal hoofdstuk I overslaan en hoofdstuk II en III vluchtig doorlezen. Deze leggen de basis voor de overige, stevigere hoofdstukken. De beginner zal zich aanvankelijk richten op de eerste drie hoofdstukken om op een later tijdstip zijn weg te vervolgen. Het is zo geschreven dat iemand er zijn hele proefleven plezier van kan hebben. Erg handig is het wijnkeuzeschema. Nog een hulpmiddel om de proever naar zijn lievelingswijnen te leiden

Waar nodig wordt moeilijke taal en vakjargon niet geschuwd, maar altijd eenvoudig uitgelegd. Alles wordt systematisch behandeld ook de mondiaal gebruikte proeftheorieën. Natuurlijk zetten Ruit&Rijst daar hun eigen theorie tegenaan, beschrijvend en beoordelend : kracht, doordrinkfactor, verfijning, diepte, breedte en de x-factor. Zij bekijken wijn van een originele, intuïtieve, andere kant. Verder komen ook druivenrassen (ruim 45 soorten), bodem, temperatuur, vinificatie, aroma's en fouten in wijn enz. natuurlijk ook - beknopt - aan bod. Daardoor is het boek compleet en overzichtelijk en is het ook geschikt is als handzaam lesboek.

Door de slimme opzet is het boek breed inzetbaar. Zowel startende leerlingen op ROC's tot (assistent) sommeliers, kunnen hier hun voordeel aandoen. Maar ook wijnliefhebbers op weg naar hun eerste proeverij of doorgewinterde wijnreizigers en professionals. Als was het maar om bij te blijven. Het boek kan fungeren als lees- of lesboek. In deze moeilijke opdracht is Ruit&Rijst naar onze mening helemaal geslaagd.

Wijnproeven, walsen | nippen | genieten

Ruit&Rijst

Verkoopprijs : ¤ 12,50 via www.wijnproevenboek.nl , wijnhandel en boekwinkel

Omvang : 160 blz., 105 x 140 mm., gebonden, met sluitelastiek

ISBN 978 90 8989 197 6

Uitgever: Terra Lanoo en Het Wijninstituut.

André Sauerbier, info@wijninstituut.nl, 06-45010718

EINDE PERSBERICHT


---


Noot voor redacties