Dienstenbond CNV

Nieuws

7 september 2010

Principeakkoord harmonisatie cao's ABN Amro en Fortis Bank

Afgelopen maandagnacht is CNV Dienstenbond erin geslaagd, tezamen met de andere vakbonden, om een akkoord te bereiken over de harmonisatie van de twee geldende cao's bij de nieuwe gefuseerde ABN Amro Bank

"Het was een intensief onderhandelingstraject, gecomprimeerd in 3 lange dagen, maar we zijn tevreden over het behaalde resultaat", aldus Sandra Hendriks, onderhandelaar voor CNV Dienstenbond bij de bank.

De grote lijnen van het akkoord bestaan eruit dat de huidige ABN AMRO cao voor zowel de medewerkers van Fortis als van ABN AMRO als uitgangspunt wordt genomen. De oud-Fortismedewerkers worden met hun arbeidsvoorwaarden in deze cao "gevlochten". Dit ging relatief goed omdat het ons gelukt is om salariscomponenten, zoals variabel loon en de levensloopbijdrage van de oud-Fortismedewerkers, uit te ruilen tegen het betere ABN AMRO pensioen dat nu dus ook voor de oud FBN-ers gaat gelden. Verder is belangrijk dat de oud FBN-medewerkers hun huidige salaris behouden en dat er voor degene die nog niet aan het einde van hun schaal zitten, een perspectiefgarantie is. Een concessie die de medewerkers van ABN AMRO hebben gedaan, is het invoeren van een werknemersbijdrage aan het pensioen. Maar deze bijdrage zal voor de huidige medewerkers gecompenseerd worden. Hiermee wordt echter wel een stap gezet naar het inzichtelijk maken van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Nieuwe medewerkers in dienst na 1 januari 2011 zullen wel meteen een eigen bijdrage gaan betalen voor hun pensioen.

Naast de harmonisatie hebben we ook een nieuwe cao voor de bank afgesloten. We zijn, met het oog op stabiliteit en rust, uitgekomen op een verlenging van het huidige contract tot 1 januari 2013. De medewerkers zullen tijdens de looptijd van deze cao op 1 januari 2011 een loonsverhoging van 1% krijgen en op 1 juli 2012 een stijging van 2%.

Al met al zijn we van oordeel dat het een "comparable, no less favourable" pakket betreft en dat we er dus in geslaagd zijn om een gelijkwaardig harmonisatie pakket voor de medewerkers van de bank samen te stellen.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de teksten. Zodra deze klaar zijn, dan treft u ze hier aan tezamen met een uitgebreide toelichting van de afspraken.