Ingezonden persbericht


3DOC KLAAS GAAT ILLEGAAL

Klaas gaat illegaal, woensdag 8 september om 20.30 uur op Nederland 3

In de 3DOC: Klaas Gaat Illegaal volgt presentator Klaas van Kruistum het leven van de moderne gastarbeiders in Nederland. Onder andere via opnames met een verborgen camera brengt hij in beeld hoe we in Nederland omgaan met buitenlandse werknemers. Hoe leven zij en hoe worden zij behandeld? Onherkenbaar vermomd als de Hongaarse Roemeen Nikolai Cretu, neemt Klaas zelf de proef op de som. Met een valse identiteit probeert hij als illegaal aan het werk te komen. Maar is zijn vermomming goed genoeg om niet worden ontmaskerd?

Aanleiding voor deze 3Doc-documentaire zijn allerlei mediaberichten waarmee we de afgelopen tijd zijn geconfronteerd, bijvoorbeeld de rechtzaak rond de misstanden bij een aspergeteler in het Brabantse Someren. Was dat een los incident, of niet? Klaas gaat op zoek naar antwoorden. Hij spreekt met gastarbeiders, wat trekt hun naar Nederland? Waar lopen ze tegen aan en hoe worden zij behandeld? Uiteindelijk gaat Klaas in zijn zoektocht, zonder papieren, samen met zijn handlanger op zoek naar werk. Aan het werk komen is één ding, maar wat ondekt Klaas nog meer?

Tijdens de opnamens ervaart Klaas zelf hoe het is om als gastarbeider behandeld te worden:

"Wat mij het meeste opviel tijdens de opnamens is de afhankelijke situatie waar de gastarbeiders veelal in zitten en de angst om te praten".

Meer informatie en de trailer: http://www.eo.nl/klaasgaatillegaal


---

Noot voor redactie,