Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
30 augustus 2010

Is er een haalbaar alternatief voor IPCC?
Klimaatexperts bediscussiëren rol klimaatpanel IPCC

De rol van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) staat ter discussie. Wat is haar positie ten aanzien van klimaatverandering en klimaatbeleid? Is de commotie over het IPCC exemplarisch voor de gespannen verhouding tussen wetenschap en politiek of was er enkel sprake van fouten in het rapporteren rond klimaatverandering? Het pas verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat verbeteringen van het IPCC aan de orde zijn. Het rapport zelf is echter inmiddels ook al bekritiseerd omdat het te mild zou zijn. Deze discussie is 8 september het onderwerp van het debat dat het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) organiseert.

Tijdens het debat 'Intergovernmental Panel on Climate Change.... and beyond?' werpt Arthur Petersen van het PBL de vraag op of het IPCC nog steeds in staat is om haar taken goed uit te voeren. Is revisie op taken en procedures nodig? Hij beantwoordt deze vraag, op basis van PBL's analyse, positief. Daarentegen vertegenwoordigt Frans Berkhout (IVM-VU) de stelling dat het IPCC wel degelijk goed functioneert en dat een haalbaar alternatief niet mogelijk is.

Arthur Petersen (1970) is directeur van het Methodology and Modelling Programma van het PBL. Hij is gasthoogleraar aan het Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment at the London School of Economics and Political Science (LSE) en toegevoegd onderzoeker bij de Political Economy & Technology Policy Program of the Center for International Studies at the Massachusetts institute of Technology (MIT). Hij is actief binnen werkgroep I van het IPCC als deskundige en lid van de Nederlandse overheidsdelegaties bij IPCC meetings.

Frans Berkhout is hoogleraar Innovatie en Duurzaamheid en directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM). Hij is ook de eerste auteur voor IPCC's Vierde Evaluatie Rapport en voorzitter van de Industrial Transformation project of the International Human Dimensions Programme (IHDP).Laurens Bouwer is als onderzoeker in klimaatverandering verbonden aan het IVM. Hij was de eerste auteur voor IPCC's Derde Evaluatie Rapport en expert reviewer voor het Vierde Evaluatie Rapport.