Persbericht

VoorleesExpress wint hoofdprijs Nationale Alfabetiseringsprijs 2010 en Achmea Publieksprijs

's-Hertogenbosch 8 september 2010 - VoorleesExpress van Cultureel Projectbureau SodaProducties heeft de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010 in de wacht gesleept. VoorleesExpress ging ook met de Achmea Publieksprijs naar huis. De projecten 'de Slimme Nieuwslezer', 'Philips Employability Center', 'Taal Centraal' en 'Protocol Dyslexie mbo' wonnen in de diverse subcategorieën.

De Nationale Alfabetiseringsprijzen worden jaarlijks tijdens de Dag van de Alfabetisering uitgereikt aan projecten die zich actief inzetten voor de bevordering van basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) reikte vandaag de prijzen uit tijdens de Dag van de Alfabetisering in 's-Hertogenbosch. "Ik heb zelf met plezier voorgelezen met de VoorleesExpress. Gezinnen komen niet alleen op een makkelijke manier in contact met taal, de VoorleesExpress verbindt ook culturen met elkaar. Een terechte winnaar!", aldus Marja van Bijsterveldt.

De jury was unaniem over de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress introduceren bij laaggeletterde gezinnen in tien steden het voorleesritueel door een half jaar lang wekelijks thuis bij het gezin te komen voorlezen. Zo ontwikkelen kinderen niet alleen affiniteit met lezen, maar heeft het ook als bijkomend effect dat stadsgenoten met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar in contact komen. Het project is 'een toonbeeld van zuivere, belangenloze inzet voor die mensen die taalondersteuning het hardste nodig hebben' aldus het juryrapport. SodaProducties ontving uit handen van de demissionair staatssecretaris een cheque die zij naar eigen inzicht kunnen besteden.

De winnaars in de afzonderlijke categorieën zijn:

Categorie Project
Toegankelijkheid van informatie vergroten de Slimme Nieuwslezer' (Edia)
Taal op de werkvloer Philips Employability Center' (Philips)
Taboedoorbreking Taal Centraal' (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en ROC Nijmegen)
Voorkomen en bestrijden van taalachterstanden Protocol Dyslexie mbo (CINOP, Onderwijscentrum VU en Expertisecentrum Nederlands)

VoorleesExpress sleepte ook de Achmea Publieksprijs in de wacht. Deze prijswinnaar werd bepaald aan de hand van een stemming onder de bezoekers van de Dag van de Alfabetisering. Een ruimte meerderheid van de stemmen ging uit naar dit project. Danny van der Eijk, lid raad van bestuur van Achmea, reikte de Achmea Publieksprijs uit.

Van der Eijk zegt: "Verzekeraars kunnen en moeten een rol spelen bij het aanpakken van laaggeletterdheid. Door ons te verbinden aan de Publieksprijs wil Achmea duidelijk maken hoe belangrijk wij dit onderwerp vinden en onze waardering uitspreken voor Voorleesexpress, hét project dat in de ogen van het publiek als vernieuwend en creatief wordt gezien."

De organisatie van de dag was in handen van adviesbureau CINOP, in opdracht van het ministerie van OCW.

Voor een volledig overzicht van de finalisten kunt u kijken op: http://www.taalsmaaktnaarmeer.nl/nationalealfabetiseringsprijzen.

Kijk voor beeldmateriaal op: http://www.taalsmaaktnaarmeer.nl/pers. Bij gebruik gelieve als bronvermelding de fotograaf, Maikel Samuels, vermelden.

Kijk voor meer informatie op http://www.dagvandealfabetisering.nl/ of volg het laatste nieuws via Twitter: http://twitter.com/DVDA2010.