Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 8 september 2010

Pilot maakt bouw mini-windturbines op bedrijventerreinen vergunningvrij (Amersfoort)

Amersfoortse bedrijven die op een schone manier energie willen opwekken, kunnen binnenkort zonder vergunning een mini-windturbine op hun gebouw plaatsen. De gemeente heeft de bedrijventerreinen Isselt, De Hoef, Calveen, De Wieken-Vinkenhoef en het terrein Smink aangewezen als locatie waar bedrijven vergunningvrij een mini-windmolen kunnen plaatsen. De Amersfoortse gemeenteraad bespreekt 14 september welke delen van de bedrijventerreinen hiervoor definitief in aanmerking komen ter voorbereiding op besluitvorming in een volgende vergadering.

Het vergunningvrij plaatsen van miniwindturbines gebeurt in het kader van een pilot die door het ministerie van VROM wordt gestimuleerd. De pilot duurt tot 2020. Het doel van de pilot is onder meer om te onderzoeken of het vergunningvrij plaatsen van mini-windturbines op bedrijventerreinen een bijdrage levert aan innovatieve ontwikkelingen en aan de groei van kleinschalige opwekking van duurzame energie zonder dat het andere belangen schaadt.

De mini-windturbines, die aan bepaalde criteria wat betreft betreft hoogte, rotoroppervlak, diameter en geluidsproductie moeten voldoen, maken het mogelijk om windenergie te benutten voor het opwekken van elektriciteit daar waar geen grote turbines geplaatst kunnen worden. De opgewekte elektriciteit wordt ter plekke verbruikt of geleverd aan het elektriciteitsnet.

De gemeente Amersfoort stimuleert alternatieve energieopwekking, omdat dit een belangrijke stap richting een duurzame samenleving is en het past in de doelstelling van de gemeente Amersfoort om in 2030 CO2-neutraal te zijn.

Noot voor de redactie,