Gemeente Winterswijk



Gezond en fit zonder vallen in Winterswijk

Begin september start de campagne `Gezond en fit zonder vallen'. Inmiddels is naar alle 65-plussers in de gemeente Winterswijk een brief verzonden. Hierin staat informatie over hoe zij zelf valongevallen kunnen voorkomen en welke voorzieningen en activiteiten er op dat gebied zijn in de gemeente Winterswijk en omgeving. Daarnaast worden diverse voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, de cursus `Vallen verleden tijd' aangeboden, tips gepubliceerd en folders en posters verspreid.

Vanaf september 2010 tot december 2011 wordt in Winterswijk en omgeving, voorlichting gegeven aan ouderen over de mogelijkheden om valongevallen te voorkomen: veel bewegen, een veiliger huis, beperken van risicovol gedrag, opletten met medicijngebruik, zorgen voor scherp zicht en steun bij het lopen.

Valongevallen komen veel voor onder ouderen en hebben vérstrekkende gevolgen. Volgens het ouderenmonitoronderzoek van de GGD Gelre-IJssel in de gemeente Winterswijk, valt 21% van de ouderen één of meerdere keren per kwartaal. Een deel van hen moet hierdoor in het ziekenhuis worden opgenomen, bijvoorbeeld met een heupfractuur. Het genezingsproces, ook bij lichtere verwondingen, gaat langzamer bij ouderen en vaak blijven er klachten over die niet meer verdwijnen. Ouderen die gevallen zijn verliezen tijdelijk of definitief een stuk van hun zelfredzaamheid, mobiliteit en zelfvertrouwen. Ze krijgen valangst, gaan minder bewegen en moeten vaker een beroep doen op mantelzorg en professionele hulp. Gelukkig kunnen veel valongevallen eenvoudig worden voorkomen.

Op verzoek van de gemeente Winterswijk, heeft de GGD Gelre-IJssel samen met diverse lokale en regionale organisaties een projectplan valpreventie uitgewerkt. Hierbij wordt aangesloten bij de landelijke campagne van Stichting Consument en Veiligheid. Aan het valpreventieproject in Winterswijk wordt meegewerkt door gemeente Winterswijk, GGD Gelre-IJssel, Zorgcombinatie Marga Klompé, Sensire, Buurtzorg, Streekziekenhuis Beatrix, Caransscoop, Seniorenraad.

Eenzelfde project vindt ook plaats in de gemeente Epe en is vorig jaar ook gestart in Apeldoorn, Voorst en Oude-IJsselstreek.

Informatie over mogelijkheden om valongevallen te voorkomen, is ook te vinden op www.veiligheid.nl, www.seniorgezond.nl, www.medicijngebruik.nl en www.ggdgelre-ijssel.nl.