GroenLinks
GroenLinks wil opheldering over sloop boerderijen op koninklijk landgoed

Woensdag 8 september 2010, 17:27u - Ineke van Gent

GroenLinks wil opheldering over de voorgenomen sloop van twee boerderijen op koninklijk landgoed De Horsten in Wassenaar. De boerderijen van cultuurhistorische waarde moeten volgens de Rijksvoorlichtingsdienst plaatsmaken voor een bouwproject, waardoor de exploitatie van het landgoed versterkt wordt. De voorgenomen bouw stuit op felle bezwaren van de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap. Beide organisaties stellen zich tot doel om cultuurgoederen te beschermen. De gemeente Wassenaar heeft, in weerwil van haar eigen welstandscommissie, sloop toegestaan.

Het Koninklijk Huis stelt haar bezittingen duurzaam te behouden en te beheren. GroenLinks wil weten hoe dit concreet wordt vormgegeven en hoe de voorgenomen sloop van cultuurgoederen zich hiertoe verhoudt.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister president, de minister van Algemene zaken en de minister van OC en W over de exploitatie van het landgoed De Horsten te Wassenaar


1. Kent u het bericht dat twee boerderijen op het landgoed De Horsten te Wassenaar moeten wijken voor nieuwe woningen met de bedoeling hogere erfpachtinkomsten te genereren?
2. Wat vindt u ervan dat de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap zich verzetten tegen de voorgenomen sloop, omdat het hier zou gaan om boerderijen met een bijzondere cultuurhistorische waarde?
3. Bent u betrokken geweest bij de afwijzing van het verzoek tot toekenning van een monumentenstatus voor deze boerderijen en de toekenning van een sloopvergunning? Zo nee, had uw betrokkenheid niet in de rede gelegen met het oog op de bijzondere positie van de eigenaar van dit landgoed, de toegekende status als rijksmonument beschermde historische buitenplaats, het belang van de bescherming van het landgoed De Horsten en de wijze waarop dit landgoed beweerdelijk duurzaam behouden en beheerd wordt? En zo ja, waarom heeft u geoordeeld dat deze boerderijen plaats kunnen maken voor nieuwe woningen, waarvoor nog geen concrete bouwplannen ontwikkeld zijn?

4. Hoe geven de leden van het Koninklijk Huis en van de Koninklijke familie concreet vorm aan het duurzame behoud en beheer van hun bezittingen?

5. Wat is er waar van het gerucht dat de sloop van deze boerderijen verband houdt met de duurzame vestiging van de schoonfamilie van Z.K.H. kroonprins Willem Alexander in Nederland?

`Oranjes zoeken geld voor onrendabel landgoed', ANP 8 september 2010