NVLF
---
08 september 2010
Zorg voor Beter: Eten & Drinken
Ondervoeding een groot probleem.
Het deelprogramma Eten & Drinken van Zorg voor Beter I heeft een
belangrijke impuls gevormd voor het bewust leren omgaan met eten en
drinken in de zorg. In dit programma zijn veel instrumenten en
producten ontwikkeld zoals richtlijnen voor verantwoorde vocht- en
voedselvoorziening, instrumenten voor screening op ondervoeding en een
e-learningmodule.
Nu is er Zorg voor Beter II. Hogeschool Rotterdam en het LEVV
(Landelijk Expertisecentrum Verpleeging & Verzorging) willen de verdere
verspreiding en implementatie van de beschikbare instrumenten
bevorderen. Op deze wijze slaan ze twee vliegen in één klap.
Zorgorganisaties ontvangen ondersteuning bij het implementeren van
zorgverbeteringen. Studenten van ROC's en HBO's leren de vaardigheid
van het implementeren die ze in hun beroepsuitoefening kunnen
gebruiken.
Acht verbeterteams zullen aan de slag gaan in vijf verpleeghuizen en
drie thuiszorgorganisaties in de regio Rotterdam. De verbeteracties
moeten bijdragen aan een meetbare verbetering van de kwaliteit van zorg
betreffende eten en drinken. Verder wordt ook de ziekenhuissector bij
de verbeteracties betrokken. Op geriatrische afdelingen van algemene
ziekenhuizen is ondervoeding een groot probleem.
Voor het onderwijs levert het project, naast uitdagende stages, een
onderwijspakket op voor docenten aan faculteiten Gezondheidszorg en
ROC's.
De NVLF heeft contact gehad met het LEVV over dit project. Op dit
moment wordt er bekeken of er samengewerkt kan worden. Meer informatie
over dit project kan gevonden worden op www.levv.nl of
http://www.zorgvoorbeter.nl/onderwerpen/over/eten-en-drinken/.