NVLF



---

08 september 2010

Zorg voor Beter: Eten & Drinken

Ondervoeding een groot probleem.

Het deelprogramma Eten & Drinken van Zorg voor Beter I heeft een belangrijke impuls gevormd voor het bewust leren omgaan met eten en drinken in de zorg. In dit programma zijn veel instrumenten en producten ontwikkeld zoals richtlijnen voor verantwoorde vocht- en voedselvoorziening, instrumenten voor screening op ondervoeding en een e-learningmodule.

Nu is er Zorg voor Beter II. Hogeschool Rotterdam en het LEVV (Landelijk Expertisecentrum Verpleeging & Verzorging) willen de verdere verspreiding en implementatie van de beschikbare instrumenten bevorderen. Op deze wijze slaan ze twee vliegen in één klap. Zorgorganisaties ontvangen ondersteuning bij het implementeren van zorgverbeteringen. Studenten van ROC's en HBO's leren de vaardigheid van het implementeren die ze in hun beroepsuitoefening kunnen gebruiken.

Acht verbeterteams zullen aan de slag gaan in vijf verpleeghuizen en drie thuiszorgorganisaties in de regio Rotterdam. De verbeteracties moeten bijdragen aan een meetbare verbetering van de kwaliteit van zorg betreffende eten en drinken. Verder wordt ook de ziekenhuissector bij de verbeteracties betrokken. Op geriatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen is ondervoeding een groot probleem.

Voor het onderwijs levert het project, naast uitdagende stages, een onderwijspakket op voor docenten aan faculteiten Gezondheidszorg en ROC's.

De NVLF heeft contact gehad met het LEVV over dit project. Op dit moment wordt er bekeken of er samengewerkt kan worden. Meer informatie over dit project kan gevonden worden op www.levv.nl of http://www.zorgvoorbeter.nl/onderwerpen/over/eten-en-drinken/.