Gemeente Smallingerland


Raadhuisplein: duurder maar beter

De sloop van het Raadhuispleincomplex is momenteel in volle gang. Nu de planvorming en de planning voor de uitvoering steeds concreter worden, is het tijd om de financiële gevolgen te toetsen aan de kaders die de raad in 2006 heeft gesteld. Met name de inrichting van de openbare ruimte zal meer geld kosten. In 2006 was er EUR 2,45 miljoen geraamd voor het bouwrijp maken en het herinrichten van de openbare ruimte. Nu voorziet het college dat daar EUR 6,75 miljoen voor nodig is. Dat heeft de volgende oorzaken:


- In 2006 is niet gerekend met de totale herinrichting van de Drift omdat we er van uitgingen dat het Raadhuispleinproject binnen de westelijke grens van de Drift bleef. Met noodzakelijke wijzigingen in het definitieve ontwerp voor de in- en uitgangen langs de Drift (ook voor de ondergrondse parkeergarage) vindt het college herinrichting van de Drift onontkoombaar. Met deze keuze kan de Drift ook meteen aansluiten op de nieuwe inrichting van het aangrenzende Raadhuisplein en krijgt de straat een duidelijker 30 km profiel. In plaats van de eerder geraamde 12.000 m2 her in te richten openbare ruimte gaan we nu uit van 26.000 m2 (dus nu inclusief de herinrichting van de Drift tussen Kaden en Berglaan). Het college kiest dus voor een kwalitatieve (maar dus ook duurdere) verbeteringslag van het ontwerp.
- Ook kosten voor het bouwrijp maken en bijdragen aan nutsbedrijven voor het omleggen van kabels, leidingen en riolering zijn hoger uitgevallen.

De EUR 4,3 miljoen extra kosten kunnen deels worden gedekt uit de door de raad beschikbare middelen (EUR 1,9 miljoen), extra opbrengsten uit grondverkoop (EUR 0,6 miljoen) en inzet van middelen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan (EUR 0,4 miljoen). In het voorstel gaan B en W nu uit van resterende dekking van EUR 1,4 miljoen door een positief resultaat op het toekomstige project Vogelzang. Als Vogelzang uiteindelijk toch niet door zou gaan, moet het college nader kijken naar mogelijke andere inzet van middelen binnen centrumprojecten. Het college heeft echter vertrouwen in de realisatie van het Vogelzangproject nu zij overeenstemming bereikte met de ontwikkelaar over hun risicodragende bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Vogelzang.

Het college vraagt de gemeenteraad in de vergadering van 5 oktober in te stemmen met deze voorstellen.