Gemeente Valkenburg aan de Geul

Provincie biedt perspectief voor afrit A79 bij Valkenburg

Door extra financiële steun van de Provincie Limburg kan de afrit op de A79 bij Valkenburg aan de Geul toch gerealiseerd worden. De Provincie en de gemeente willen gezamenlijk maximaal 1 miljoen euro extra investeren om deze belangrijke verkeersverbinding medio 2011 gereed te hebben.

Â

Tijdens de aanbesteding bleek dat de kosten voor het realiseren van de afrit veel hoger lagen dan aanvankelijk was gecalculeerd. Samen met de Provincie heeft de gemeente Valkenburg naar oplossingen gezocht. In de intentieovereenkomst die de gemeente en de Provincie in het verleden hebben ondertekend was aanvankelijk 2 miljoen euro aan provinciale steun vastgelegd. Inmiddels had de provincie dit bedrag al vanwege indexering opgehoogd naar ⬠2,5 miljoen. Gedeputeerde Bert Kersten heeft nu 500 duizend euro extra voor de nieuwe afrit gereserveerd onder de voorwaarde dat ook de gemeente Valkenburg een zelfde bedrag op tafel legt. Het college van Valkenburg is bereid dit bedrag te investeren zodat realisering van de afrit doorgang kan vinden. Daarnaast zullen de betrokken partijen nog eens kritisch kijken of versobering van het ontwerp mogelijk is, waardoor de afrit goedkoper in markt kan worden gezet.

Â

Gedeputeerde Bert Kersten legt tijdens een extra bijeenkomst in Valkenburg uit waarom de âafrit Beekstraatâ voor Valkenburg van cruciaal belang is: âVerkeersopstoppingen zijn steeds meer aan de orde van de dag. Dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. De afrit op de A79 zal het verkeer in Valkenburg, zeker in het drukke vakantieseizoen, aanzienlijk meer stroomlijnen.â

Â

Als de gemeenteraad op 27 september instemt met de extra bijdrage van 500 duizend euro, kan naar verwachting in het voorjaar van 2011 gestart worden met de werkzaamheden.