Gemeente Boxmeer


Natuurgebied de Vilt hersteld!

Afgelopen zaterdag 4 september was de feestelijke oplevering van natuurgebied De Vilt in Beugen. Twee jaar lang is hard gewerkt door alle betrokkenen om De Vilt weer `schoon' te maken. En dat is gelukt.

Opening
Zaterdagochtend wandelden bestuurders en medewerkers van Brabants Landschap, Provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en gemeente Boxmeer samen met buurtbewoners door het gebied. Onderweg kregen zij informatie over de werkzaamheden en over het gebied. Vervolgens opende Gedeputeerde Onno Hoes het gebied officieel met hulp van een waternimf door een steen te onthullen met daarop vier regels van een prachtig gedicht van Mientje Wever over De Vilt. 's Middags kon iedereen een interactieve wandeling door het gebied maken.

Waarom opgeknapt?
Tijdens de werkzaamheden maakten veel mensen zich zorgen over of het wel goed zou komen. Het gebied oogde dan ook wel eens kaal en troosteloos. Toch waren de werkzaamheden hard nodig. Alleen op deze manier kon het gebied zijn oorspronkelijke natuurwaarde terugkrijgen. Daarnaast moest de waterkwaliteit veilig gesteld worden zodat er weer zeldzame planten en dieren terug konden komen. Ook heeft de gemeente een aantal wegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen wandelaars en fietsers nog meer genieten van rust en stilte.

Beheer
De komende jaren zullen waterschap en Brabants Landschap de vinger aan de pols houden. Gaat het goed met het gebied? Wat is het meest optimale watersysteem? Ontwikkelt de natuur zich in de gewenste richting? Komen de bijzondere planten en dieren terug? Een hele verantwoordelijkheid, waardoor het grote werk eigenlijk nu pas begint. Maar, het eerste begin is er al. Diersoorten zoals de blauwborst zijn inmiddels al weer gesignaleerd in de Vilt, veel eerder nog dan werd gehoopt.

Hier vindt u een foto-impressie.