GroenLinks Tilburg


GroenLinks plaatst informatiebord voor bijenhotel in landschapspark Moerenburg

Woensdag 8 september 2010, 13:46u - webmaster Tilburg GroenLinks plaatst informatiebord voor bijenhotel in landschapspark Moerenburg

In het kader van de internationale week van de biodiversiteit overhandigde GroenLinks fractievoorzitter Paulus Oerlemans op 30 mei 2010 een bijenhotel in "Landschapspark Moerenburg" aan de gemeente Tilburg. Als locatie bepaalde de stadsecoloog het gebied aan de Kommerstraat (ecologisch knooppunt) achter het terrein van sportvereniging `Were Di'.

Om de mensen uit te leggen welke functie het bijenhotel heeft, plaatst GroenLinks daar ook een informatiebord op maandag 30 augustus om 12.15 uur. Wethouder Marieke Moorman van de gemeente Tilburg is hierbij aanwezig en zal het bord bevestigen.

Mensen, die in dit gebied wandelen, kunnen zich daarmee op de hoogte stellen van het wel en wee van deze insecten.

Biodiverser
GroenLinks zet zich al jaren actief in voor een groener en biodiverser Tilburg. 'Bijen zijn onmisbaar voor de groei en bloei van planten en GroenLinks wil de aanwezigheid van bijen onder anderen stimuleren door middel van het plaatsen van een bijenhotel', aldus Paulus Oerlemans.

Een bijenhotel is een plaats waar bijen stuifmeel en eitjes kunnen achterlaten om zich voort te planten. De zogenaamde solitaire bijen hebben namelijk ieder in hun eigen nestje en leven niet in een kolonie. Veel hoeft zo'n nest niet te zijn: een gangetje in een blok hout is al voldoende want inrichten doen ze verder zelf. Omdat er zoveel verschillende soorten bijen zijn, hebben ze ook verschillende soorten `nestjes'. Het kleine tronkenbijtje heeft al genoeg aan een gangetje van 4 mm diameter; andere bijen hebben een gangetje van zo'n 10 mm diameter nodig.

Zachtaardig
Het voordeel is: wilde bijen zijn in tegenstelling tot wat hun naam zou doen vermoeden, heel zachtaardig en steken niet. Ze hebben wel een angel, maar die gebruiken ze in uiterste noodzaak. Daarbij is hun angel meestal te zwak om door onze huid te prikken.

Men kan dus gerust voor een bijenhotel gaan staan om ze te bekijken, ze zullen gewoon om je heen vliegen en je niet steken.

Andere GroenLinks initiatieven om Tilburg groener en biodiverser te maken zijn `Een boom voor iedere Tilburger'
(www.eenboomvooriederetilburger.nl) en `smulgroen'.