Politie Hollands Midden

Leiden - Twee Leidenaren aangehouden na vlucht voor politie

Leiden, 08-09-2010 o Politie Hollands Midden heeft op dinsdag 7 september omstreeks 21.30 uur aan de Doctor Lelylaan twee Leidenaren van 17 en 18 jaar uit Leiden aangehouden nadat zij voor de politie waren gevlucht toen zij de twee staande wilde houden.

De twee Leidenaren vielen op omdat zij zonder verlichting op een bromfiets over de Plesmanlaan reden en geen helm droegen. Twee motoragenten wilden de twee staande houden, waarop de bromfiets harder ging rijden. De bromfiets sloeg de Verbeekstraat in en ging vervolgens onderuit. De twee Leidenaren sprongen toen de sloot in en klommen er aan de overkant weer uit. Eén motoragent reed de Woerdenstraat in en volgde de natte voetsporen van de twee. Op de Doctor Lelylaan kreeg hij ze weer in het oog waarna hij te voet de achtervolging inzette en Stop politie riep. De twee gaven hier geen gehoor aan.

Een agent in burger reed op dat moment met zijn scooter over de Doctor Lelylaan en zag de Leidenaren wegduiken achter het gras. Hij keerde vervolgens zijn scooter en stapte af om de twee die op hem afkwamen rennen tegen te houden. De agent riep ook: Stop politie. Hij pakte de 17-jarige jongen vast die hem vervolgens in zijn gezicht sloeg. Hij werd aangehouden. De agent doet aangifte van mishandeling tegen de jongen. De 18-jarige ondernam nog een vluchtpoging maar werd ook aangehouden.

Hij bleek de eigenaar te zijn van de scooter en beschikte niet over een rijbewijs. Op het politiebureau werd de scooter op de rollerbank gecontroleerd en er werd een constructiesnelheid van 66 kilometer per uur gemeten. Voor de constructiesnelheid van een bromfiets geldt een maximum van 45 km per uur.

De twee Leidenaren verklaarden dat zij voor de politie op de vlucht sloegen omdat zij zonder licht reden, geen helm droegen en omdat de bestuurder geen rijbewijs had. De politie maakt proces-verbaal op tegen de twee.