Vereniging Nederlandse Gemeenten

Ambassadeurs Bedrijventerreinen aan de slag

08.09.2010
print mail Twitter

Gemeenten kunnen voor hun bedrijventerreinenbeleid vanaf vandaag steun krijgen van vijf Ambassadeurs Bedrijventerreinen. De onafhankelijke ambassadeurs helpen regionale samenwerking in goede banen te leiden. In het Convenant Bedrijventerreinen hebben VNG, IPO en Rijk afgesproken dat gemeenten onderling voor eind 2011 niet-vrijblijvende afspraken maken over de regionale planning van nieuwe en te herstructureren bedrijventerreinen.

Het ambassadeursteam bestaat uit vijf personen met ruime ervaring in het openbaar bestuur en/of bedrijfsleven, te weten Roel Boer, Jan Hendrikx, Ferry Houterman, Henry Meijdam en Annemiek Rijckenberg. De ambassadeurs zijn onafhankelijk van de VNG, het IPO en het Rijk. Zij worden ondersteund door coördinator Thomas Boelaars.

Belangen in balans
De Ambassadeurs Bedrijventerreinen hebben een bemiddelingstaak. Zij kunnen de bruggenbouwer zijn die een proces kan vlottrekken of versnellen. Het beoogde resultaat van de inzet van de ambassadeurs is een balans in belangen. Gemeenten hebben anderhalf jaar gekregen om zelf de regionale samenwerking vorm te geven. Dit kan in een aantal gevallen best een ambitieuze periode zijn. Gemeenten kunnen gedurende deze periode de hulp inroepen van een ambassadeur. Wanneer regionale samenwerking eind 2011 niet tot stand is gekomen, zal de provincie zich nadrukkelijk mengen in de regionale samenwerking.

Convenant Bedrijventerreinen
Rijk, IPO en VNG hebben eind 2009 in het Convenant Bedrijventerreinen afspraken gemaakt om te zorgen dat bedrijventerreinen - oud en nieuw, nu en in de toekomst - bijdragen aan een ruimtelijk mooi en economisch concurrerend Nederland. Dit past in de doelstellingen van het kabinetsprogramma Mooi Nederland en bij de wens tot concurrerende en duurzaam beheerde bedrijventerreinen te komen. De afspraken over regionale samenwerking en de inzet van Ambassadeurs Bedrijventerreinen zijn opgenomen in het Convenant.

Den Haag, 8 september 2010