CDA

Verhagen: vertrouwen in formatie
woensdag 8 september 2010

Dinsdag 7 september sprak de Tweede Kamer met informateur Ivo Opstelten over het verloop van de formatiepoging om te komen tot een kabinet van VVD en CDA, met de gedoogsteun van PVV. Deze formatiepoging liep afgelopen vrijdag mis nadat de PVV in tegenstelling tot de VVD geen vertrouwen meer had in de samenwerking met het CDA en er geen basis was om verder te werken Vlak voor het debat bleek echter dat de PVV daar wel weer vertrouwen in had en gaven VVD en het CDA aan ook de bereidheid te hebben om door te onderhandelen over deze kabinetsvorm.

CDA fractievoorzitter Maxime Verhagen zei tijdens het debat de overtuiging te hebben dat die besprekingen zouden kunnen leiden tot een inhoudelijk programma dat een antwoord geeft op de vragen van de Nederlandse samenleving en de problemen waarmee Nederland op dit moment geconfronteerd wordt. Waar het gaat om overheidsfinanciën, als het gaat om veiligheid op straat, als het gaat om werkgelegenheid. âIk ben ook overtuigd dat dit inhoudelijk resultaat recht kan doen aan de CDA-uitgangspunten en het CDA-verkiezingsprogramma. Dat er een resultaat bereikt kan worden dat gesteund kan worden door de 21 leden van mijn fractie en instemming kan krijgen van het CDA-congresâ zo zei Verhagen. Dat was volgens Verhagen de reden waarom hij ook afgelopen vrijdag al pleitte voor hervatting van de onderhandelingen. Verhagen benadrukte dat zijn opvatting nu niet is gewijzigd ten op zichte van afgelopen vrijdag.

âGisteren heb ik Hare Majesteit geadviseerd de fractievoorzitter van de VVD te benoemen tot informateur, opdat hij een proeve van een regeerprogramma kan gaan schrijven. Het is uiteraard aan de Koningin om te besluiten hoe nu verderâ zo besloot Verhagen.

Â

Â