Gemeente Leeuwarderadeel


EOD ruimt explosief op vliegbasis Leeuwarden

08-09-2010 14:00

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt aankomende vrijdag 10 september een 500 pond bom van Engelse makelij uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing op het terrein van de vliegbasis Leeuwarden.

De bom is gevonden tijdens voorbereidend bodemonderzoek voor grondwerkzaamheden op de vliegbasis. Het betreft een zogenaamde Engelse 500-ponder. Op de vliegbasis Leeuwarden worden nog regelmatig (delen van) explosieven gevonden, het voormalige Duitse vliegveld is in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebombardeerd.

De EODD gaat de bom vrijdag 10 september om 19:00 uur tot ontploffing brengen. De verwachting is dat er bij deze ontploffing een harde knal te horen zal zijn. De bom wordt ter plaatse tot ontploffing gebracht omdat het explosief instabiel is. Transporteren en elders detoneren van de bom brengt meer risico met zich mee.

Het is niet nodig om omwonenden van de vliegbasis te evacueren. Aangrenzende percelen worden door de gemeente Leeuwarderadeel geïnformeerd. De weg van Leeuwarden naar Stiens wordt tijdens de detonatie vanaf 18.45 uur tijdelijk afgesloten. Hiermee wordt voorkomen dat automobilisten en dieren mogelijk schrikken tijdens de detonatie. De weg wordt weer geopend nadat de EODD het sein veilig heeft gegeven.
---