Watersportverbond - KNWV

Flexibel waterpeil Fryslan wordt niet ingevoerd

woensdag 8 september 2010

Het Watersportverbond is blij met de beslissing van het Dagelijks Bestuur om af te zien van de invoering van een flexibel waterpeil van het Wetterskip Fryslan. Nader onderzoek wijst uit dat de kosten van invoering van een flexibel peil ⬠95 miljoen zou moeten kosten. Het waterschap ging eerder uit van ⬠40 miljoen.
Â
Het Watersportverbond heeft vanaf de start van het onderzoek al laten weten geen voorstander te zijn van een schommelend waterpeil. Het plan zou nadelig zijn voor de veiligheid en de vaarmogelijkheden op de vaarwegen in Fryslan. De door het Friese Meren Project gerealiseerde alternatieve mogelijkheden voor de recreatievaart (www.friesemeren.nl) zouden door een lager zomerpeil niet of in ieder geval minder goed bevaarbaar zijn. De grotere vaarwegen, waaronder het Prinses
Margrietkanaal, zouden hierdoor veel drukker worden, waardoor de veiligheid in het gedrang zou komen. Het flexibele waterpeil heeft ook gevolgen voor de brughoogten. De standpunten zijn in gesprekken met het waterschap door het regioteam Fryslan nader toegelicht.

Zie ook het nieuwsbericht hierover van december 2009: Watersportverbond tegen wisselend waterpeil.