Watersportverbond - KNWV

Nederlands kampioenschappen 16M2-klasse

woensdag 8 september 2010

Ewout en zijn zoon Anne Krens uit Nieuwerkerk aan de IJssel mogen zich na negen wedstrijden een jaar lang de nieuwe kampioenen van de grootste nationale zeilklasse noemen. Op het Braassemermeer werd van twee tot vijf september het Nederlands Kampioenschap in de 16m2-klasse gehouden. Ongeveer 60 zeilboten verschenen aan de start en gingen de sportieve strijd met elkaar aan.

Dag 1: weinig wind
Op donderdag 2 september was er een licht windje dat zowel 30 graden plus als 30 graden min draaide. Onzichtbare windbanen en windwakken maakten het er voor het wedstrijdcomité niet makkelijker op. Na een hele middag op het water zijn er uiteindelijk twee selectiewedstrijden gevaren. De echte favorieten liepen geen zware resultaatschade op.

Dag 2: zwarte vlagdiskwalificaties
Op vrijdag 3 september speelde de wind nog steeds een grote rol. Pas om 15.00 klonk het eerste (valse) startsignaal. De herstart leverde gelijk een regen aan zwarte vlagdiskwalificaties op, waaronder een aantal titelkandidaten. De lichte wind bleef redelijk constant waardoor er aan het eind van de middag nog een vierde wedstrijd gezeild kon worden en het slechtste tussenresultaat weggestreept mocht worden.

Dag 3: wie maakt er nog kans op de titel
Zaterdag 4 september zwabberde de zwakke wind uit de oost/noordoost. Een aantal topzeilers kon niet voorkomen dat zij tegen een
teleurstellend resultaat aanliepen. Een derde wedstrijd op deze dag werd zelfs afgebroken omdat de wind met een windschifting van meer dan 90 graden uitblies.

Tot zover hadden Jeroen de Groot en Erik Kort de kampioenen van 2009 zich redelijk goed door de 6 wedstrijden heen gewerkt. Weliswaar met een aftrekresultaat in bezit, maar met 17 punten koplopers. De andere kandidaten voor de eindzege waren Baint Kramer en Jan Andringa, Hans van Drunen en Rosanne Malschaert, Klaas ât Hoen en Marte Glasbergen en Ewout en Anne Krens.

Dag 4: de winnaar
Op zondag 5 september stonden er 3 wedstrijden geprogrammeerd. Er was eindelijk wat meer wind, zoân 9 knopen uit oost/zuidoost. Het werd een spannende eindstrijd. De eerder genoemde teams stonden dicht bij elkaar in het klassement. Uiteindelijk mogen Ewout en zijn zoon Anne Krens zich een jaar lang Nederlands Kampioen in de 16m2-klasse noemen. Zij behaalden 38 punten.

Â

Â

Voor meer informartie: www.16m2.nl