Gemeente Rotterdam

stadsdichter maakt gedicht, speciaal voor hoogvliet

08 september 2010 | Advies: vul uw eigen beheerorg. in (raad voor het Centrum) | nieuwsbericht

Na het lied `Hoogvliet' van Arie van der Krogt uit 1994, wordt er voor het Kunstkopfestival 2010 een gedicht over de deelgemeente geschreven door de stadsdichter van Rotterdam, Jana Beranová. Kunstkopfestival 2010

Hoogvliet, het gedicht

Jana schrijft proza en poëzie. Daarnaast vertaalt en presenteert ze. In 2008 is zij onderscheiden met de Erasmusspeld voor inzet voor de letteren in Rotterdam. In 2009 is haar tijdens het Kunstkopfestival gevraagd om voor het festival in 2010 een gedicht te schrijven over Hoogvliet. Vorige week is Jana sfeer komen proeven in het centrum van Hoogvliet, waar zij kon ervaren dat Hoogvliet blijft bouwen, ondermeer aan een nieuw stadshart.

Versteld
De stadsdichter stond versteld van de aanwezigheid van zoveel kunstwerken van bekende en minder bekende, veelal Rotterdamse, kunstenaars. Voor de meeste Hoogvlieters zijn het objecten die er gewoon bij horen, voor buitenstaanders worden ze nog echt ervaren als kunst. Zaterdag 11 september kunnen wij horen of Hoogvliet in 16 jaar na het beroemde lied van Arie van der Krogt in de ogen van de stadsdichter veranderd is. Zij zal na de opening het spits afbijten met het gedicht.

Walk through
Portefeuillehouder Yvonne Bekker vindt het Kunstkopfestival een mooie start van het nieuwe culturele seizoen. Yvonne Bekker is enthousiast over de korte film `A walk through Hoogvliet' van Vincent van den Broek. De film zal in de Aanbouw van de Dorpskerk vertoond worden tussen 11.00 en 17.00 uur met uitleg van Arjan de Graaf van het Historisch Genootschap Hoogvliet. De film is tot stand gekomen met medewerking van Kalynda Haaf en Sergio Lampoe, beide medestudenten van de Willem de Kooning Academie. De film laat op artistieke wijze de veranderingen in Hoogvliet zien van de laatste 50 jaar.