Gemeente Spijkenisse


Bijstandsfraude: echtpaar verzwijgt bezit buitenlandse appartementen

08 september 2010

geld

Een echtpaar uit Rotterdam is betrapt op bijstandsfraude in Spijkenisse, waar het paar heeft gewoond.

Naar aanleiding van een tip heeft de sociale recherche van Spijkenisse in samenwerking met het Internationaal Bureau Fraude Informatie vastgesteld, dat het echtpaar voor de sociale dienst van de gemeente Spijkenisse het bezit van een appartementencomplex in het buitenland heeft verzwegen. Het complex bestaat uit 3 woningen, waarvan er in ieder geval een verhuurd wordt. Een locale taxateur heeft de waarde van het complex getaxeerd op ruim EUR 71.000.

De vrouw ontving in Spijkenisse van mei 2000 tot oktober 2003 een bijstandsuitkering. Haar echtgenoot woonde in die periode in het buitenland. In april 2004 kwam de man naar Nederland en ging bij zijn vrouw wonen. Vanaf dat moment ontvingen zij samen tot september 2006 een bijstanduitkering. Nooit hebben zij enig woord gerept over hun bezit. De grond waarop het appartementencomplex is gebouwd, is al sinds 1998 in hun bezit. Zeven jaar later zijn de appartementen gebouwd. De gemeente Spijkenisse vordert ongeveer EUR 75.000 van het echtpaar terug.

Inmiddels is er beslag gelegd op het appartementencomplex. Het is vaak een langdurig proces om beslag te leggen op buitenlands bezit. Toch blijft de gemeente Spijkenisse dat doen om onterecht betaalde uitkeringen terug te krijgen. In de zomer van 2009 heeft de gemeente Spijkenisse in een fraudezaak ook beslag gelegd op een appartementencomplex in het buitenland.