Inspectie v/h Onderwijs


Hoger onderwijs neemt studentenparticipatie serieus

8 september 2010

Inspraak, medezeggenschap en bestuursfuncties van studenten draagt bij aan de kwaliteit van het hoger onderwijs. Hogescholen en universiteiten zien dat en nemen over het algemeen studentenparticipatie serieus. Universiteiten zijn daarbij verder dan hogescholen. Dat blijkt uit twee onderzoeken van de Inspectie van het Onderwijs.

De Inspectie van het Onderwijs onderzocht twee onderwerpen op het gebied van studentenparticipatie; het functioneren van opleidingscommissies en de financiële ondersteuning van studenten op grond van het Afstudeerfonds. Beide onderzoeken zijn positief over de inspanningen van de instellingen.

Opleidingscommissies
Opleidingscommissies in het hoger onderwijs functioneren in het algemeen naar behoren maar vooral in het hbo kan het beter. Zowel wat het functioneren van de opleidingscommissie als de kennis van studenten betreft, kunnen hogescholen zich optrekken aan de universiteiten. Vooral in het hbo is de bekendheid van de opleidingscommissies onder studenten niet groot. Hogescholen kunnen door gerichte inspanningen nog een stap voorwaarts maken.

Afstudeerfonds/Profileringsfonds
Instellingen maken serieus werk van de financiële ondersteuning van studenten die bestuursfuncties vervullen. Ook hier kunnen hogescholen leren van universiteiten want hoewel het hbo een inhaalslag maakt, wordt in het wo nog altijd fors meer besteed aan de ondersteuning van studenten. Studenten zouden zelf ook beter gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die geboden worden; niet alle financiële middelen worden volledig benut.