Portaal

Raadsleden Soest op stap met Portaal

Een grote delegatie van de Soester gemeenteraad is dinsdagavond 7 september op stap geweest met vertegenwoordigers van Portaal. De raadsleden werden rondgeleid door delen van de wijken Smitsveen en De Eng. Daarna volgde een discussie over de sociale volkshuisvesting in Soest.

Portaal had de raadsleden, die een half jaar geleden zijn gekozen en geïnstalleerd, uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek. Zeventien volksvertegenwoordigers gingen op de uitnodiging in. Vrijwel alle fracties waren vertegenwoordigd.

Allereerst werd er gewandeld door de wijk Smitsveen. Portaal heeft de afgelopen jaren zeven flats aan de Kamperfoelie- en Weegbreestraat opgeknapt. De renovatie van de flats bestond onder meer uit het plaatsen van liften en het opknappen van de entrees. Veel aandacht was er ook voor initiatieven van bewoners (opknappen van het groen rondom de flats, afspraken over leefregels en elkaar aanspreken op ongewenst gedrag).

Vervolgens werd koers gezet naar de wijk De Eng, waar bezit van Portaal aan de Rubens- en Ruysdaellaan werd bekeken. Welke opgave ligt hier voor Portaal en de gemeente Soest, was daar de centrale vraag. Daarbij ging het onder meer om de kwaliteit van de gebouwen die nu 50 jaar oud zijn en de leefomgeving (vervuiling en groenonderhoud).

Tijdens de rondleiding konden de raadsleden foto's maken van zaken die hen in positieve of negatieve zin opvielen. Die foto's waren het uitgangspunt voor de discussie die plaatsvond na de rondleiding. Daarbij ging het onder meer over de verschillen tussen beide wijken en waaraan je prioriteit geeft; het belang van goedkope huurwoningen en het prijskaartje dat hangt aan grootscheepse renovatie of vernieuwing; het betrekken van bewoners bij veranderingen en hun eigen verantwoordelijkheid; de voor- en nadelen van cameratoezicht en het belang van samenwerking tussen Portaal, gemeente, politie, reinigingsdienst en welzijnsinstellingen.

De raadsleden waren erg positief over het bezoek. Ze ervoeren de bijeenkomst als informatief en interessant.