Gemeente Barneveld


Speuren naar het verleden van Veller

De gemeente Barneveld is deze week gestart met de opgraving van de boerderij `Groot Veller' in de gelijknamige wijk in Barneveld. Medewerkers van het Archeologisch Diensten Centrum (ADC) uit Amersfoort verrichten de opgravingswerkzaamheden. De boerderij `Groot Veller' is verdwenen, maar de gemeente Barneveld doet deze week onderzoek naar voorgangers van deze boerderij, die geldt als naamgever van de nieuwbouwwijk, die op deze locatie verrijst.

Tijdens de sloop van de boerderij in 2009 heeft een verkennend archeologisch onderzoek aangetoond, dat zich onder de boerderij resten bevinden van tenminste twee voorgangers. Omdat op deze locatie een nieuwbouwwijk verrijst, is het niet mogelijk om deze resten te behouden. De gemeente Barneveld heeft daarom besloten de archeologische resten te laten opgraven. Door alle resten, funderingen, paalkuilen, afvalkuilen en vondsten nauwkeurig in te meten, te fotograferen en te analyseren, kan een deel van de geschiedenis van deze boerderij alsnog worden geschreven. Tegelijkertijd met de opgraving van de boerderij worden nog enkele proefsleuven gegraven om na te gaan of er nog resten van oudere voorgangers van de boerderij in de grond aanwezig zijn.

Een puzzel in het zand
In de archieven van de gemeente Barneveld duikt de naam Veller regelmatig op, maar over het uiterlijk van deze boerderij is weinig bekend. Gegevens over de boerderij die ouder zijn dan de achttiende eeuw zijn erg spaarzaam. Wel kennen we sinds het begin van de achttiende eeuw een aantal eigenaren, waarvan de oudste Derk Gerritse heette (1705-1718). De archeologen van het Archeologisch Diensten Centrum hopen antwoord te krijgen op de vraag hoe de boerderij er in de loop van de tijd heeft uitgezien. Wat was de indeling van de boerderij? Wat gebruikten zij voor aardewerk en geeft dat misschien een indruk van de welvaart? Vragen over de gewassen die men verbouwde en over de veestapel kunnen mogelijk ook worden beantwoord.

De antwoorden op deze vragen liggen de bodem. Regionaal archeoloog Peter Schut, die één dag per week in en voor de gemeente Barneveld werkt, beschrijft hoe dit bodemarchief is ontstaan. "Een paal die in de grond wordt gezet, laat eeuwen later nog sporen achter. Wanneer deze paal langzaam verrot, blijft een donkere vlek over in de gele grond, een zogenaamd paalspoor. Je zou kunnen zeggen: een litteken in de ongestoorde bodem. Door alle paalsporen nauwkeurig in te tekenen, kan de plattegrond van de boerderij worden gereconstrueerd. Soms blijven er wat scherven achter in de kuil die is gegraven om er de paal in te zetten, waardoor het `vlekje' kan worden gedateerd. Aardewerk was namelijk aan mode onderhevig waardoor scherven goed kunnen worden gedateerd en daarmee ook de boerderij. Wanneer ook nog houtskool van bijvoorbeeld graan wordt gevonden, kunnen we niet alleen vaststellen wat men verbouwde, maar ook vaststellen hoe lang dit geleden is. Al deze puzzelstukjes vertellen later het verhaal."

Middeleeuwse voorgangers?
In de loop van de tijd is het uiterlijk van boerderijen veranderd. De bouw van boerderijen veranderde langzamerhand, deels als gevolg van het gebruik van de boerderij. Oorspronkelijk waren de boerderijen helemaal uit hout opgetrokken met een rieten kap, bijvoorbeeld de 13e eeuwse boerderij die vorig jaar in Harselaar-West-West is opgegraven. Bij andere boerderijen werd op een bepaald moment het woongedeelte (gedeeltelijk) uit steen opgetrokken, terwijl het stalgedeelte van hout bleef. Ook is er een periode (14e en 15e eeuw) waarin op zogenaamde stiepen of balkenramen werd gebouwd, die nauwelijks vlekjes in het zand achterlaten. Dat vormt voor archeologen een probleem, want dan kunnen zij niet achterhalen hoe de boerderij eruit heeft gezien. Wanneer er toch veel scherven uit deze periode worden gevonden, weten zij dat er in ieder geval wel een boerderij is geweest.

Voor zover nu bekend, is de oudste boerderij op deze locatie in Veller waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd. Gedurende vier eeuwen hebben boeren hier hun beroep uitgeoefend. De opgraving moet duidelijk maken of er nog oudere voorgangers aanwezig zijn. Sommige boerderijen zijn veel ouder en vinden hun oorsprong in de 10e tot 12e eeuw. In 2008 werd in Voorhuizen bijvoorbeeld de omgrachte boerderij `Blanckensgoed' gevonden. Vermoedelijk gaat het hier om de woning van de landheer aan wie de boeren in de omgeving hun tienden (pacht) aan moesten betalen. Deze landheer was in dienst van het klooster Elten, dat in Appel en Voorthuizen veel bezittingen had. Misschien kan historisch onderzoek in de toekomst duidelijkheid brengen over wie de bewoners van het oude Veller waren en aan wie zij hun tienden moesten betalen. Na de opgraving komt de uitwerking. Tekeningen en foto's worden geanalyseerd, aardewerk gedateerd en onder de microscoop worden zaden, granen etc. onderzocht. Het zal nog enige tijd duren voordat alle resultaten bekend zijn, maar dan heeft de nieuwe wijk wel een beschreven verleden gekregen.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl