Rijksoverheid



1
a

Datum 8 september 2010

CSG Beilen en bevoegdheidsgegevens

Bij deze informeer ik u over de stand van zaken ten aanzien van de bevoegdheidscijfers van CSG Beilen op de website www.bevoegd.nl. Deze school heeft op 16 november 2009 een brief gestuurd aan zowel de Tweede Kamer als het ministerie van OCW. Het CSG Beilen had twijfels over de juistheid van de cijfers van hun school op deze website. Naar hun mening is het aandeel onbevoegd gegeven lessen minder hoog dan op de website vermeld staat. Het ministerie van OCW heeft Regioplan Beleidsonderzoek gevraagd om uit te zoeken hoe dit verschil van inzicht te verklaren is. CSG Beilen is hierbij zeer behulpzaam geweest, waarvoor ik hen ook erkentelijk ben. U ontvangt nu pas een reactie omdat de uitvoering van dit onderzoek enige tijd heeft geduurd. Waarom is gekozen voor een nieuwe methode? Voorheen werden jaarlijks circa 70.000 IPTO#formulieren het land ingestuurd. Administrateurs van scholen waren dagen bezig om voor alle leraren de bevoegdheid aan te geven. Overigens kon toen niet voor de juistheid van deze gegevens volledig worden ingestaan. De wet# en regelgeving rondom de bevoegdheid is gecompliceerd. Scholen en administrateurs zijn en waren zich daarvan niet altijd bewust of voldoende op de hoogte.
Om de administratieve lasten te beperken is een paar jaar geleden gekozen voor een nieuwe methode. Door leraren te "koppelen" aan de diplomaregisters van lerarenopleidingen en ook aan reeds bestaande IPTO#bestanden met de bevoegdheid van leraren, wordt het aantal bevoegd en/of benoembaar gegeven lessen bepaald. Elk jaar worden de bevoegdheidsgegevens dus "harder" en betrouwbaarder.
Door technische oorzaken gaat de koppeling niet altijd goed. Op landelijk niveau leidt dat niet of nauwelijks tot vertekening. Wat op macroniveau verwaarloosbaar is, kan echter op schoolniveau wel tot vertekening leiden. Vorig jaar is gestart om bevoegdheidsgegevens op bestuurs# en schoolniveau te publiceren. Daarom zijn circa 40 scholen op de website buiten beschouwing gelaten omdat daar de problematiek rondom de onbekenden te groot werd geacht. Helaas zijn echter enkele scholen met een specifieke problematiek door de "mazen van het net" geglipt. CSG Beilen is daar één van. De cijfers van deze Rijnstraat 50
Den Haag
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
www.rijksoverheid.nl
Onze referentie
DL/A/215492
Pagina 1 van 2
Pagina 2 van 2
Datum
Onze referentie
DL/A/215492
school zijn inmiddels verwijderd van de website. Zodra de nieuwe cijfers bekend zijn worden deze gepubliceerd op de website www.bevoegd.nl. Inmiddels is een aantal verbeteringen in gang gezet om de nog resterende kinderziekten weg te nemen, zoals bijvoorbeeld de terugkoppeling aan scholen van onduidelijkheden omtrent de bevoegdheid van door docenten gegeven lessen, het adresseren van 'buitenlandse' bevoegdheden, etc.. Dit alles om de kans op fouten te minimaliseren. Op deze wijze is een flinke verbeteringsslag gemaakt om ook op schoolniveau de meest betrouwbare bevoegdheidsgegevens te genereren. Ik denk hiermee scholen voldoende in de gelegenheid te stellen om fouten te voorkomen en zal ook in de toekomst er alles aan doen om eventuele nieuwe verstorende kwesties op te lossen.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt#Vliegenthart