G32 pleit voor Nationaal Steden Akkoord

08/09/2010 11:52

G-32

De G32 hebben tijdens het traditionele Binnenhofontbijt gepleit voor een Nationaal Steden Akkoord. Een dergelijke overeenkomst tussen rijk, grote steden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven moet de economische toekomst en de leefbaarheid van Nederland zeker stellen. "Juist in deze tijd moeten we zorgen dat we sterker uit de crisis komen," stelt voorzitter drs H.M.F. Bruls. "En dat kan alleen door de investeren in de steden. Daar wordt het geld van Nederland verdiend, daar wonen de meeste mensen en liggen ook de grootste uitdagingen. Deze materie overstijgt de thematiek van de kabinetsformatie en daarom stellen we hem nu ook aan de orde."

De G32 formuleren in een manifest drie speerpunten als antwoord op de maatschappelijke, economische en sociale problemen waar Nederland mee kampt.

Ruimte voor talent: er moet structureel worden geïnvesteerd in kennis en onderwijs en in het ontwikkelen van hoogwaardige woon- en werkmilieus. Steden moeten als toplocaties concurrerend zijn maar nog belangrijker is dat Nederland als geheel internationaal blijft meetellen.

Iedereen doet mee: het is essentieel dat sociale vangnetten in stand blijven ondanks voorgenomen bezuinigingen. Dit is mogelijk als de steden via decentralisatie de ruimte krijgen om hun verantwoordelijkheid op gebieden als zorg, werk en inkomen waar te maken.

Veilige en leefbare buurten: de G32 wil de verworvenheden van het grotestedenbeleid en de wijkaanpak zeker stellen via nieuwe, meerjarige afspraken. Grootschalige stadsvernieuwing is niet meer aan de orde, wel lokaal maatwerk en het koppelen van fysieke maatregelen aan sociale actie. De vastgelopen woningmarkt moet in elk geval worden vlotgetrokken. Verder kunnen mensen prima zelf meer verantwoordelijkheid en zeggenschap krijgen in hun eigen wijk of buurt. Veiligheid en leefbaarheid blijven daarbij uiteraard speerpunten van de overheid.

"De G32 is niet de zoveelste club die bij het Rijk aanklopt voor geld omdat men zijn eigen problemen niet kan oplossen," besluit voorzitter Bruls. "Waar het om gaat is dat de steden de ruimte willen en vragen om op eigen kracht, samen met het Rijk en andere partners, onze doelen te realiseren. Dat is letterlijk een zaak van nationaal belang."

Het pleidooi voor een Nationaal Stedenakkoord werd gedaan tijdens het Binnenhofontbijt dat woensdagochtend 8 september werd gehouden op het Binnenhof. Hierbij spraken Hubert Bruls, voorzitter van de G32; Jan Hamming (fysieke pijler); Yvonne van Mierlo (economische pijler), Corrie Noom (sociale pijler) en Peter Noordanus, de nieuwe burgemeester van Tilburg. Het pleidooi werd aangeboden aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Nederland is een stedenland; de middelgrote steden herbergen ruim vier miljoen inwoners. In de G32 wordt meer dan de helft van het Bruto Binnenlands Product verdiend.

Zie bijlagen:

Naar een Nationaal steden akkoord

position paper G32


---

De G32 is een stedelijk netwerk van krachtige steden. Een netwerk dat laagdrempelig en toegankelijk is. Een netwerk waarbinnen bestuurders elkaar ontmoeten, samenwerken en kennis delen, zowel op terrein van trends en ontwikkelingen als op uitvoering en innovatieve oplossingen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.G32.nl