Gemeente Alkmaar


8 september 2010

Alkmaar eerste Fairtrade Gemeente in Noord-Holland!

Na onder andere Goes, Groningen en Houten mag ook Alkmaar zich Fairtrade Gemeente noemen. Daarmee is Alkmaar de achtste Fairtrade Gemeente in Nederland en de eerste in Noord-Holland. Alkmaar heeft aangetoond dat de lokale overheid, bedrijven, organisaties en consumenten bijzonder veel aandacht besteden aan fairtrade. Door producten te (ver)kopen die volgens eerlijke voorwaarden zijn verhandeld, leveren zij een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Zo brengen we in Alkmaar gezamenlijk Fairtrade dichtbij!

Alkmaar verdient de titel omdat de gemeente voldoet aan de zes criteria van de campagne. De jury laat zich in het juryrapport lovend uit over Alkmaar. Zo heeft Alkmaar een goed samengestelde werkgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, retailers, een communicatiedeskundige, Stoere Vrouwen, een Wereldwinkelier en een vertegenwoordiger uit het middelbaar- en hoger onderwijs. Daarnaast bieden veel winkeliers in Alkmaar Fairtrade producten aan. Ook gebruiken veel verschillende bedrijven Fairtrade producten. Een uitdaging is nog om meer maatschappelijke organisaties bij de campagne te betrekken.

Fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

Jan Nagengast (wethouder Duurzaamheid): "Alkmaar wil een duurzame gemeente zijn. Duurzaam ondernemen is daarbij belangrijk, vandaar dat Alkmaar zich tot doel gesteld had om de titel 'Fairtrade gemeente' te krijgen. Op die manier laten we ondernemers én inwoners duidelijk zien dat de gemeente de doelstellingen van eerlijke handel een warm hart toedragen."

Twee jaar onderweg
In 2008 is de Fairtrade Gemeente campagne in Alkmaar gestart. Eén van de eerste activiteiten was een Fairtrade buffet in Grand Café/Restaurant De Vestibule. In 2009 zijn er verschillende bijeenkomsten geweest met ondernemers, waar duurzaam ondernemen en Fairtrade onder de aandacht zijn gebracht. In mei en juni 2010 heeft de Fairtrade werkgroep, in samenwerking met leerlingen van het Horizon College, een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de winkels die Fairtrade producten aanbieden en de bedrijven en organisaties die Fairtrade producten gebruiken. Dit vormde de basis voor de aanvraag van de titel Fairtrade Gemeente.

In de landelijke Fairtrade week (21-30 oktober) ontvangen winkeliers in Alkmaar die Fairtrade producten aanbieden een Fairtrade raamsticker, zodat consumenten duidelijk zien waar zij moeten zijn voor hun Fairtrade boodschappen! Daarnaast werkt de lokale werkgroep aan een Fairtrade winkelroute in de binnenstad.

Initiatiefnemers
De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.

Jury
De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Natasja van den Berg (auteur van het boek 'praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Peter d'Angremond (directeur Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.

Voor meer informatie over de Fairtrade Gemeente campagne in Alkmaar, kijk op www.alkmaar.nl/fairtrade


Noot voor redacties



Noot voor redacties