Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 september 2010

Evaluatie gladheidbestrijding: meer aandacht voor fietspaden

Afgelopen winter heeft Alkmaar te maken gehad met behoorlijke sneeuw- en ijsoverlast. Vooral het verkeer heeft hier last van gehad. De gemeenteraad heeft in februari om een evaluatie gevraagd van de gladheidbestrijding. Deze evaluatie is inmiddels afgerond en hierin zijn een aantal voorstellen voor verbetering gedaan. Onder andere om meer handmatig te gaan vegen waar dat niet machinaal mogelijk is, eerder te communiceren over de maatregelen die genomen worden en bij zouttekort alternatieve leveranciers te benaderen.

Winter 2009/2010
Door het langdurige en extreme winterweer van afgelopen jaar is de gemeente bijna zeventig keer uitgerukt om te strooien en te schuiven. Normaal gesproken is het zo dat de gemeente in een winterseizoen ongeveer vijfentwintig keer uitrukt. Ondanks de hevige weersomstandigheden zijn de doorgaande- en calamiteitenroutes in Alkmaar altijd toegankelijk gebleven. Dit is gerealiseerd door onder ander gebruik te maken van een mengsel van zand en strooizout en door het halen van strooizout uit het buitenland (Roemenië).

Fietspaden
De meeste klachten hadden betrekking op de fietspaden. Met het sneeuwschuiven bleek dat er op sommige locaties toch een ijs- of sneeuwlaagje overbleef. Om dit te voorkomen wordt er in de toekomst eerder en meer geborsteld en worden er meer handmatige acties uitgevoerd. Ook zullen de inwoners van Alkmaar eerder op de hoogte worden gesteld van de maatregelen die de gemeente neemt om de gladheid te bestrijden. Verder roept de gemeente inwoners op om bij winterse omstandigheden de eigen stoep zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden.

Zouttekort
Als gevolg van het extreme winterweer is er de vorige winterperiode in Alkmaar - net als op andere plekken in Nederland - een tekort aan strooizout ontstaan. Dit is ondanks het feit dat de gemeentelijke leverancier, Akzo Nobel, een gegarandeerde hoeveelheid strooizout levert (naast de eigen voorraad van de gemeente). Mocht er weer sprake zijn van een landelijk tekort kiest Alkmaar ervoor om weer gebruik te maken van alternatieve aanbieders. Deze maatregel wordt opgenomen in de nieuwe uitvoeringsplannen.