Gemeente Hoogeveen

Onderzoek naar kostenbesparing en efficiënter beheer van begraafplaatsen

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het plan van aanpak voor het uitvoeren van een onderzoek naar kostenbesparing en efficiënter beheer van begraafplaatsen. "Er wordt geïnventariseerd waar besparingsmogelijkheden liggen wat mogelijk kan leiden tot lagere tarieven voor begraven. Ook wil het college inspelen op de wens van inwoners voor langere uitgiftetermijnen en flexibeler betalingsmogelijkheden voor `eigen' graven" aldus wethouder Anno Wietze Hiemstra.

Eind 2009 heeft de gemeenteraad de nieuwe verordening begraafplaatsen 2009 vastgesteld, waarna het college in maart 2010 het Besluit begraafplaatsen heeft vastgesteld. Het nieuwe college heeft in het collegeakkoord "Samen naar een nieuw evenwicht" afgesproken om onderzoek te doen naar kostenbesparingen en efficiënter beheer van begraafplaatsen.

Aan de hand van het vastgestelde plan van aanpak wordt geïnventariseerd waar besparingsmogelijkheden liggen. Dit kan zijn door anders te gaan werken, voorgenomen investeringen op een andere manier uit te voeren of door een andere kostentoerekening toe te passen. Verder wordt bekeken hoe de betrokken maatschappelijke en commerciële partijen een rol kunnen spelen bij het realiseren van besparingen. De eerste twee fases van het onderzoek (verkenning en opstellen scenario's) moeten zijn afgerond voor juni 2011. Daarna volgt de implementatie.

Investeringen

In het collegeakkoord staat dat gestopt wordt met de investeringen in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Toch zullen dit jaar een aantal investeringen gedaan moeten worden omdat anders de kans bestaat dat de keuzemogelijkheden per begraafplaats in het gedrang kunnen komen. Om bijvoorbeeld in mei 2011 te kunnen begraven op de nieuwe begraafplaats Zevenberg moeten nog een aantal voorzieningen gerealiseerd worden.
Dit jaar is ook de begraafplaats in Stuifzand uitgebreid. Het uitbreiden van de begraafplaats heeft minder geld gekost dan geraamd. Het overgebleven budget van 23.000 euro wordt ingezet voor uitbreiding van de urenmuur op de begraafplaats in Elim.