Gemeente Enschede

College vraagt reacties op Zenderenbrink als locatie voor huisvesting van mensen die dak- of thuisloos zijn

Voor het college van burgemeester en wethouders is de Zenderenbrink in Zuid de eerste optie om samen met Domijn en het Leger des Heils een woonvoorziening te realiseren voor mensen die nu dak- of thuisloos zijn.
Het gaat om een perceel aan de Zenderenbrink, achter de Kuryakoskerk en het politiebureau, naast de vestiging van het Leger des Heils. Deze locatie wordt nu besproken met direct betrokkenen. Zij worden gevraagd hun reactie te geven. Tijdens de inloopbijeenkomsten op 13 en 14 september zijn mensen van de woningbouwcorporatie, de zorginstelling en de gemeente aanwezig om antwoorden te geven op de vragen.

Iedereen onderdak
De gemeente Enschede werkt met diverse instanties (corporaties, zorginstellingen, zorgkantoor en politie) samen aan de huisvesting van mensen die al langere tijd dak- of thuisloos zijn. Passende huisvesting, in combinatie met professionele begeleiding, stelt deze mensen in staat weer meer structuur aan te brengen in hun leven.

Woonvoorzieningen in de stad
In Enschede zijn al twee woonvoorzieningen gerealiseerd. Eén aan de Hengelosestraat (stadsdeel Centrum) en één aan de Dr. A.H.J. Coppesstraat (stadsdeel Noord). Daarnaast zijn er twee gepland. Eén op de hoek van de Minkmaatstraat/Leliestraat (stadsdeel Centrum) en één in de Oosterkerk aan de Oostburgweg (stadsdeel Oost). De partners hebben er voor gekozen om de voorzieningen verspreid over de hele stad te realiseren. Om geschikte locaties te vinden, is wijkraden, individuele burgers, corporaties en de gemeente gevraagd hiervoor voorstellen te doen. Dat heeft geleid tot de aanmelding van bijna 200 locaties. Aan de hand van een uitgebreide lijst met voorwaarden zijn de meest geschikte locaties aangewezen. Zo moeten de gebouwen/percelen bijvoorbeeld groot genoeg, beschikbaar en betaalbaar zijn. Verder moeten begeleiding en toezicht goed kunnen worden geregeld.

Twee opties
31 van de aangedragen locaties lagen in stadsdeel Zuid. Van die 31 zijn er 5 besproken met wijkraden en sleutelfiguren in Zuid. Daaruit kwamen twee serieuze opties naar voren. Behalve de Zenderenbrink is ook de meest oostelijke flat aan de Vlierstraat, die tegenover het afvalbrengpunt Zuid, onderwerp van gesprek geweest. Een besluit om ook de Vlierstraat te gaan bespreken met mensen in de directe omgeving is nu niet aan de orde. De Vlierstraat is een bewoonde locatie, waar Domijn samen met bewoners een toekomstvisie ontwikkelt. Dat gesprek met de huidige bewoners heeft vanzelfsprekend de eerste prioriteit. Pas wanneer er goede afspraken gemaakt zijn met de bewoners kan eventueel ook deze locatie met andere betrokkenen besproken gaan worden.

Inspraak
Het college van Burgemeester en Wethouders neemt geen definitief besluit zonder de mening te hebben gehoord van onder meer de mensen in de directe omgeving van de beoogde locatie. Deze mensen en instanties zijn bezocht en worden uitgenodigd te reageren. Reageren kan via een reactieformulier, via de website (www.iedereenonderdak.enschede.nl), of door contact te zoeken met de projectleider (053-4817798) of het stadsdeelmanagement (053-4750451).

Op maandag 13 september en 14 september zijn twee inloopbijeenkomsten gepland. In het gebouw van het Leger des Heils aan de Zenderenbrink 2 kunnen belangstellenden tussen 18.00 en 21.00 uur binnen lopen. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen zich ook aanmelden voor de omgevingsbeheergroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van alle mensen die te maken hebben met de woonvoorziening, denk hierbij aan de begeleidende instelling, buurtbewoners, corporatie, stadsdeelmanagement en politie.

Zie bijlage voor meer informatie.