Gemeente Lelystad

Jongerenraad onderzoekt drugsvoorlichting op voortgezet onderwijs

Woensdag 8 september 2010

De Jongerenraad Lelystad (JRL) is gestart met een onderzoek naar de efficiëntie en inhoud van drugsvoorlichting zoals deze wordt gegeven op het Lelystadse voortgezet onderwijs. Enkele collegeleden uit de Lelystadse Jongerenraad zijn van mening dat de huidige manier van drugsvoorlichting niet efficiënt is, omdat deze weinig effect heeft op de jongeren.

Enquêtes op scholen

De Jongerenraad onderzoekt de kwaliteit van de huidige drugsvoorlichting in Lelystad. Dit doen zij door dit aan de leerlingen zelf te vragen. Door middel van enquêtes op de middelbare scholen achterhaalt de Jongerenraad wat leerlingen zélf een effectieve manier van drugsvoorlichting vinden en hoe zij de huidige methode ervaren. Ook wordt de mening van een kleine groep studenten meegenomen, die de middelbare school heeft verlaten.

Betere band

Hoe de middelbare scholen zelf met drugsvoorlichting- en gebruik omgaan, wordt ook onderzocht. Daarom ondervraagt de Jongerenraad ook docenten. De Jongerenraad hoopt hiermee ook de band tussen het officiële Lelystadse jongerenadviesorgaan en de scholen te verbeteren. Dit omdat de raad pas een jaar bestaat en een goed netwerk belangrijk is. Naast contact met scholen is er ook contact gelegd met verschillende andere instanties, zoals bijvoorbeeld Tactus Verslavingszorg.

Onderzoeksrapport

"Naar aanleiding van de onderzoeken zullen wij een rapport samenstellen. Hierin verwerken wij de onderzoeksresultaten. Vanzelfsprekend trekken wij conclusies uit deze resultaten," aldus woordvoerder Djilani Kishun, lid van het College van Bestuur van de JRL. Dit onderzoeksrapport wordt overhandigd aan het college van burgermeester & wethouders van de gemeente Lelystad. Het zal nog moeten blijken of er überhaupt een andere manier van drugsvoorlichting nodig is.