Landelijke Studenten Vakbond


ROVER en LSVb houden ministerie verantwoordelijk voor falen Studenten OV-chipkaart


-Rectificatie: 8 september zie onder-

Utrecht, 8 september 2010 - Reizigersvereniging ROVER en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn de gang van zaken met betrekking tot de Studenten OV-chipkaart meer dan zat. Gisteren was in het programma EénVandaag te zien met welke dilemma's de studenten te maken hebben. Door aanhoudende problemen met de chipkaart maken veel studenten extra reiskosten. In tegenstelling tot de gemaakte afspraken krijgen zij dit geld vaak niet terug. ROVER en LSVb houden het Ministerie van Onderwijs verantwoordelijk en oriënteren zich op gezamenlijke juridische stappen.

Sinds de overschakeling op de OV-chipkaart voor studenten zijn tienduizenden studenten in de problemen gekomen door fouten van de betrokken partijen. De problemen blijken ook in het nieuwe studiejaar aan te houden. De afgelopen maanden ontving het OV-Loket 1.458 klachten van studenten. Uit het onderzoek van EénVandaag dat gehouden is onder duizenden studenten, bleek dat 41% van de studenten met een OV-chipkaart, problemen heeft. Daarnaast heeft 17% van de studenten te maken gehad met een defecte OV-chipkaart. Van de 25% studenten die de gemaakte kosten declareerden wacht de helft nog op zijn geld.

ROVER schreef eerder dit jaar een brief aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs), die antwoordde met de belofte dat gedupeerde studenten hun reiskosten terug zouden krijgen. "Helaas is deze toezegging gebakken lucht gebleken", aldus ROVER-woordvoerder Sanne van Galen. "Niet alleen maken studenten hoge kosten, zij betalen bovendien EUR68 per halve maand voor een chipkaart die door de organisatie niet geleverd wordt of binnen de kortste keren defect is. Een echte wanprestatie dus".

De LSVb wil een onderzoek naar de hoogte van de kosten die studenten hebben gemaakt. "Wanneer duidelijk is wat deze slechte invoering van de OV-chipkaart de student gekost heeft gaan wij dat terug eisen" aldus LSVb-voorzitter Sander Breur. Volgens de Wet Studiefinanciering is het ministerie van Onderwijs verantwoordelijk voor het uitbetalen van de studiebeurzen en het reisproduct. Hierdoor is de staatsecretaris van hoger onderwijs het eerste en enige aanspreekpunt voor de student en zal de LSVb met het ministerie in gesprek gaan.

Rectificatie 8 september 2010:

In het hier bovenstaande persbericht ROVER en LSVb houden ministerie verantwoordelijk voor problemen OV-chipkaart staan twee feitelijke onjuistheden.

1. Het bedrag dat een student betaalt voor zijn of haar ov-reisrecht is per maand 83 euro i.p.v. de eerder genoemde 136 euro. 136 euro per maand is het bedrag waar een student recht op heeft wanneer deze buiten zijn of haar schuld om geen gebruik heeft kunnen maken van het ov-reisrecht.

2. De passage `dat gedupeerde studenten hun reiskosten terug zouden krijgen' kan verkeerd gelezen worden. De officiële passage luidt als volgt: ,,Ik heb met de vervoerbedrijven afgesproken dat studenten die buiten hun schuld om niet tijdig konden beschikken over een (goed functionerende) OV-chipkaart, de gemaakte kosten (reiskosten en eventueel overig noodzakelijk gemaakte kosten) door de vervoerbedrijven vergoed krijgen. De vervoerbedrijven hebben mij ervan verzekerd dat zij hiermee soepel zullen omgaan.'' Deze is te vinden via: officiële bekendmakingen.