Gemeente Oldambt


Cultuur winnaar bij besluit over cultuurhuis

Financiën cultuurhuis nu definitief op orde. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord heeft het college een nader onderzoek laten uitvoeren naar de financiële haalbaarheid van het project Cultuurhuis.

Om het ontwerp voor het cultuurhuis zonder financiële risico's en binnen het budgettaire kader uit te kunnen voeren is gebleken dat het plan fors aangepast
moet worden. Daarom is gekozen voor een verkleinde variant. Daarnaast zal de raad worden voorgesteld om middelen te reserveren voor toekomstige culturele
activiteiten aan de Renselkade. De raad wordt verder gevraagd, indien men bereid is af te wijken van de afspraken tussen de drie voormalige herindelingsgemeenten en het coalitieakkoord, om een lange termijn-visie te laten opstellen op het cultuurbeleid en de ontwikkeling van de Renselkade en de voormalige Klinkerlocatie.

Verschillende scenario's
Op 26 mei j.l. heeft de gemeenteraad besloten het college tot 1 september de tijd te gunnen om met een voorstel te komen voor een cultuurhuis dat binnen de budgettaire kaders past. Vooral omdat rekening wordt gehouden met drastische bezuinigingen in de komende jaren.
Met dit als uitgangspunt is o.a. gekeken naar een mogelijke verkleining van het cultuurhuis door bepaalde onderdelen op een andere locatie te realiseren. Daarnaast is gekeken naar een geheel andere opzet. Namelijk een nieuw te bouwen theater aan de Tramweg, nabij de Tramwerkplaats.

Slotconclusie
Na een aantal varianten nauwkeurig te hebben bekeken en berekend, is de gemeente tot de slotconclusie gekomen dat slechts een kleiner cultuurhuis op de Klinkerlocatie realiseerbaar is binnen het budget. In deze opzet van het cultuurhuis is geen plaats voor de evenementenhal, bibliotheek en cultuurhistorisch centrum. Het `verkleinde' cultuurhuis zal beschikken over een theaterzaal en foyer, een vlakke vloerzaal (tevens filmzaal), het centrum voor de kunsten (muziekschool, dansschool), de lokale omroep en een theatercafé. De evenementenhal wordt ondergebracht in De Toekomst. De bibiliotheek blijft gehuisvest aan de Johan Modastraat. Er worden middelen gereserveerd voor eventuele aanpassingen van de bibliotheek in de toekomst.

Theater aan het water
Naast de ontwikkeling van een aangepast voorstel voor een kleiner cultuurhuis op de voormalige Klinkerlocatie zijn eveneens plannen beoordeeld voor een theater aan het water op de Renselkade. Dit plan is nog omgeven door een aantal onzekerheden. De raad wordt gevraagd te overwegen om als alternatief een lange termijn visie te laten ontwikkelen op het cultuurbeleid en een cultuurtheater aan het water inclusief een visie op de Ruimtelijke invulling van de Renselkade en de voormalige Klinkerlocatie.

Extra bezuiniging
Door het aanpassen van de oorspronkelijke plannen lijkt ook de noodzaak voor het bouwen van een ondergrondse parkeergarage niet langer gerechtvaardigd. Dit levert een besparing om van circa EUR 6 miljoen. Daarmee is het eerdere tekort in de dekking voor het cultuurhuis nu definitief verleden tijd.