Therapietrouw verhoogd bij patiënten met psychoses

07/09/2010 12:15

Parnassia Bavo Groep

Therapie-ontrouw aan antipsychotische medicatie komt bij de helft van patiënten met psychoses voor. Hierdoor ervaren zij vaker terugval en worden ze vaker opnieuw opgenomen. Eerdere pogingen om therapietrouw te verbeteren hebben wisselend succes laten zien. Het is nu echter gelukt om het gebruik van antipsychotische medicatie te verbeteren. Dit is een van de uitkomsten die Tonnie Staring optekent in zijn proefschrift dat hij op 8 september verdedigt.

Staring is als onderzoeker verbonden aan de Parnassia Bavo Groep en deed in de periode 2005-2010 onderzoek onder patiënten met psychoses die niet goed meewerkten aan hun behandeling. Hij en collega's ontwikkelden een interventie om dit te verbeteren: Treatment Adherence Therapy (TAT). Een verschil met eerdere interventies is dat de modules van TAT rekening houden met verschillende oorzaken van lage therapietrouw. De ene patiënt werkt bijvoorbeeld niet goed met behandeling mee vanwege vergeetachtigheid, de ander vanwege vervelende medicatiebijwerkingen, en weer een ander vanwege een laag ziekte-inzicht. In plaats van één interventie voor alle oorzaken, ontwikkelden Staring verschillende interventies, elke toegespitst op specifieke oorzaken van de medicatieweigering.

De effecten van TAT zijn onderzocht middels een gerandomiseerde studie, waarbij 55 patiënten de interventie hebben ontvangen en 54 patiënten in een controlegroep zaten. Hieruit blijkt dat TAT werkt: het gebruik van medicatie verbeterde en ook werkten de patiënten beter mee aan andere onderdelen van hun behandeling. Er was ook een niet-significante trend dat ze minder vaak gedwongen werden opgenomen.

Financiële beloning

Bij sommige patiënten paste deze interventie niet, omdat ze te ziek zijn en niet in gesprek willen gaan. Bij vijf dergelijke patiënten, die vaak werden opgenomen ten gevolge van een ernstige vorm van schizofrenie, is getracht ze middels een financiële beloning te motiveren tot het accepteren van injecties met antipsychotica. Dit werkte goed: deze patiënten gebruikten tijdens de beloningen hun medicatie veel beter en ze werden minder vaak opgenomen. Deze interventie behoeft echter nog een grotere studie. Deze wordt uitgevoerd in de periode 2010 tot 2012 bij zorgbedrijf Palier, een van de zorgbedrijven van de Parnassia Bavo Groep.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl