Gemeente 's-Hertogenbosch

07-09-2010
Dag van de alfabetisering in 's-Hertogenbosch

Logo Taal smaakt naar meer Kunt u zo snel niemand bedenken in uw omgeving die laaggeletterd is? Dat kan kloppen, want laaggeletterden zijn vaak moeilijk herkenbaar. Ze doen veel moeite om niet op te vallen in het dagelijkse leven en op het werk. Het is immers een groot taboe als je niet goed kunt lezen en schrijven.

Terwijl je steeds meer informatie moet verwerken, ook op het werk. Het risico is groot als je er niets aan doet. Laaggeletterden verliezen vaak hun aansluiting met de maatschappij. Op de Dag van de Alfabetisering staat de aanpak van laaggeletterdheid centraal.

Taal smaakt naar meer!
Woensdag 8 september organiseert CINOP in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de dag van de alfabetisering in 's-Hertogenbosch. Een grote groep professionals en betrokkenen bij het onderwerp laaggeletterdheid gaan aan de slag met het thema: Taal smaakt naar meer. Bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen laten zien hoe zij laaggeletterdheid succesvol aanpakken. Er is ook veel aandacht voor alle ontwikkelingen rond het thema laaggeletterdheid. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt maakt de winnaars van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010.

Koninklijk bezoek
Prinses Laurentien is een van de gasten tijdens de dag van de alfabetisering in `s-Hertogenbosch. Zij zet zich al heel lang in voor laaggeletterden. Prinses Laurentien is voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Deze vereniging is in 2004 op haar initiatief opgericht. Maar haar betrokkenheid bij analfabetisme is al van lang voor die tijd. Tijdens haar studie aan de Universiteit van Californië maakte ze een radioreportage over laaggeletterden die gedichten hadden geschreven. "De emotie die ik daar vond en aantrof, heeft me niet meer losgelaten. Later in Brussel heb ik als vrijwilligster les gegeven aan analfabeten. Dus toen ik trouwde en mij werd gevraagd tijdens een interview wat voor onderwerp me echt pakt, toen noemde ik dit. Zo is het gegroeid."

Meer weten?
Kijk op een van deze websites of neem contact op met het Koning Willem1 College als u iemand wilt aanmelden voor een cursus lezen en schrijven.
* www.weekvandealfabetisering.nl

* www.leerlezenenschrijven.nl

* www.taalkrachtvoorbedrijven.nl

* www.lezenenschrijven.nl