Gemeente Utrecht
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vragen van de heer P. Zwanenberg
(ingekomen 28 juli 2010
en antwoorden door het college verzonden op 7 september 2010)
Onlangs werd bekend dat de SSH het Aurora pand aan de Koningsweg gekocht heeft om dit complex om te bouwen tot jongerenhuisvesting. Een mooi initiatief daar Utrecht nog steeds een groot tekort daaraan heeft. Het Aurora pand is een gemeentelijk monument waar vanaf het begin, in 1872 een wasserij gevestigd was. Bijna iedereen kent het gebouw, mede door de lichtreclame die aan het pand hing. Daarom was GroenLinks dan ook zeer onaangenaam verrast dat de Aurora lichtreclame nu van het pand verdwenen is. Navraag leerde dat deze is meegenomen door de vorige eigenaar. GroenLinks is van mening dat om de verbondenheid van naam, gebouw en plek te behouden, deze karakteristieke lichtreclame, die al sinds de jaren 50 of 60 op het pand zit, bij het pand hoort. Die reclame maakte van het gebouw een landmark en is belangrijk voor de bedrijfs- en cultuurhistorie van de Koningsweg.
Daarom hebben wij daarover de volgende vragen:
1. Is het college het met ons eens dat de lichtreclame onderdeel zou moeten zijn van het gemeentelijke monument Aurora? Zo ja, gaat het college actie ondernemen om de lichtreclame weer onderdeel te laten zijn van het gebouw? Zo nee, waarom niet?
De (voormalige) wasserij Aurora, bestaande uit een washuis en woonhuis gebouwd in de periode 1900-1907, is in 2000 aangewezen als gemeentelijk monument. De monumentale bescherming betreft primair de gebouwen, die van cultuurhistorisch belang zijn als voorbeeld van industriële bouw uit het begin van de 20e eeuw. De lichtreclame is in de monumentomschrijving niet specifiek vermeld en kan op basis van de beschreven waarden niet als een vaste combinatie met het gebouw gerekend worden (de reclame stamt waarschijnlijk niet uit dezelfde bouwperiode).
De nu verdwenen lichtreclame had een directe relatie met het gebouw en het langjarig gebruik daarvan als wasserijcomplex. Handhaven van de reclame op het gebouw kan zeker bijdragen aan de herinnering aan de industriële activiteit op deze locatie. In die zin delen wij uw menig dat het spijtig is dat deze reclame is verwijderd, maar zien wij in redelijkheid geen mogelijkheid de reclame opnieuw te laten aanbrengen (los van de vraag of deze nog beschikbaar is).
2. Is het college het met ons eens dat historische lichtreclames, net als muurschilderingen, op een gegeven moment onderdeel worden van een monumentale pand? Zo ja, is het college bereid hier beleid op te gaan ontwikkelen. Zo nee, waarom niet?
Wij onderkennen dat aan reclame-uitingen, muurschilderingen, etc. cultuurhistorische of architectonische waarden verbonden kunnen zijn. Wij hebben op dit moment geen beleid gericht op het aanwijzen en beschermen hiervan. Zoals u weet zullen wij in aansluiting op de landelijke modernisering van de monumentenzorg onze gemeentelijke erfgoedagenda komend jaar actualiseren. Wij zullen in dat kader graag op deze vraag terugkomen.
---- --