Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

7 september 2010

Verdubbeling hoeveelheid schol met MSC-keurmerk door Nederlands-Deense samenwerking

De aanvoer van Noordzeeschol die het MSC-keurmerk voor duurzame visserij (1) mag dragen, is verdubbeld. Acht Deense vissersschepen hebben zich aangesloten bij het certificaat van de Ekofish Group. Het MSC gecertificeerde scholquotum is daarmee naar 5.000 ton gestegen.

De Urker Ekofish Group die Noordzeeschol vangt met de twinrigvisserij werd in juni 2009 gecertificeerd door Moody Marine Ltd. De schepen, die in het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd, vangen schol voor de Noord-Europese markt. De visserij gebruikt netten met grote mazen van 120-140mm. Hierdoor is de ongewenste bijvangst van ondermaatse vis zeer gering. Als onderdeel van de lopende certificering heeft de Ekofish Group vrijwillige afspraken gemaakt met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee om bepaalde visgronden te sluiten en om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het vistuig op de zeebodem. De effecten van de acht Deense schepen die zijn toegetreden tot het certificaat, zijn tijdens de oorspronkelijke beoordeling al meegenomen. Alle certificeringseisen die aan de Ekofish Group zijn gesteld, gelden ook voor de acht Deense schepen.

Louwe de Boer, Algemeen Manager van Ekofish Group zegt: "MSC certificering heeft ons absoluut marktvoordelen opgeleverd. Er is een sterke vraag naar duurzaam gevangen Noordzeeschol van hoge kwaliteit. We zijn blij dat andere scholvissers zich dit ook hebben gerealiseerd en dat we door samen te werken met onze Deense collega's, nu makkelijker aan deze toenemende marktvraag kunnen voldoen".

Namens de Deense vissers (2) zegt Jens Bollerup: "Dit is echte internationale samenwerking: vijf schepen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd en in eigendom zijn van Urker vissers plus acht Deense schepen die MSC gecertificeerde school aanlanden op Nederlandse en Deense visafslagen voor Europese consumenten. Door toe te treden tot het MSC certificaat van de Ekofish Group dragen wij bij aan de economisch stabiliteit van de Noordzeescholvisserij door in te spelen op de groeiende vraag naar duurzaam gevangen vis".

Nathalie Steins, Manager Benelux van de MSC: "Deze samenwerking laat zien dat duurzame visserij niet stopt bij het land waar de schepen zijn geregistreerd en dat gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen tot succesvolle internationale samenwerking op het gebied van duurzaamheid leidt".

EINDE

Noten voor de redactie



Ingezonden persbericht