Update acties Week van de Alfabetisering

05/09/2010 13:49

Stichting Lezen & Schrijven

Nieuwe mediacampagne en opening Amsterdamse beurs

Den Haag, 5 september 2010

Op 6 september, de eerste dag van de Week van de Alfabetisering 2010, start de nieuwe mediacampagne van Stichting Lezen & Schrijven. Via televisiecommercials, later in het jaar ondersteund door posteracties, roept de stichting mensen met lees- en schrijfproblemen op om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren. Beter (leren) lezen of schrijven kan via een cursus in de buurt of door te oefenen met gratis werkboeken van de multimediaproductie Lees en Schrijf!. Beiden aan te vragen via het gratis landelijke telefoonnummer 0800 023 4444.

In de twee televisiecommercials staan een moeder en een werknemer centraal die vertellen hoe zij in het dagelijks leven omgaan met hun lees- en schrijfproblemen. Ook laten de commercials zien hoe belangrijk het is om hier met mensen in hun directe omgeving over te praten. Met de campagne hoopt Stichting Lezen & Schrijven meer mensen te stimuleren om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren. Dit doet zij door duidelijk te maken dat ieder mens door (beter) te leren lezen en schrijven die dingen kan bereiken die voor hem of haar echt belangrijk zijn. Denk aan promotie maken op je werk, en je kinderen kunnen voorlezen of helpen met huiswerk.

Voor de ontwikkeling van de campagne ontving de stichting een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid. De commercials zijn vanaf maandag 6 september 2010 op de landelijke televisie te zien en zijn te bekijken via de website van de stichting www.lezenenschrijven.nl.

Opening Amsterdamse beurs

Ter gelegenheid van Wereldalfabetiseringsdag 2010 opent Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Lezen & Schrijven, samen met Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven, op woensdag 8 september de Amsterdamse beurs met de traditionele gongslag.

In 1966 riep UNESCO 8 september uit tot de dag waarop er wereldwijd aandacht moet worden besteed aan het belang van taal, lezen en schrijven. Wereldwijd zijn ruim 750 miljoen mensen laaggeletterd. In Nederland hebben 1,5 miljoen volwassenen zoveel moeite met lezen, schrijven en rekenen dat zij niet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Daarnaast kampen veel kinderen met taalachterstanden.

De Week van de Alfabetisering vindt traditioneel plaats in de week rondom Wereldalfabetiseringsdag. In de Week van de Alfabetisering vinden tal van landelijke, regionale en lokale activiteiten plaats om iedereen in Nederland bewust te maken van de noodzaak van de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen en iedereen op te roepen om in zijn of haar omgeving laaggeletterdheid structureel aan te pakken.

Voor een compleet overzicht van alle landelijke en lokale activiteiten gaat u naar www.weekvandealfabetisering.nl/activiteiten.





http://www.weekvandealfabetisering.nl