Universiteit van Amsterdam

Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit over de Europese droom

Opening Academisch Jaar UvA in teken van Europa

De Opening Academisch Jaar 2010-2011 van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt plaats op maandag 6 september, aanvang 15.00 uur. De opening staat in het teken van 'Europa'. Keynotespreker is Daniel Cohn-Bendit, fractievoorzitter van de Europese Groene Partij in het Europees Parlement. Hij spreekt over de vraag hoe 'De Europese droom' zich in de afgelopen decennia ontwikkeld heeft. Cohn-Bendit, die eind jaren zestig één van de leiders was van de internationale studentenbeweging, gaat ook in op de rol die universiteiten spelen in de ontwikkeling van Europa.

Daarna leveren drie UvA-hoogleraren uit verschillende wetenschappelijke disciplines een bijdrage onder de noemer 'Het einde van Europa'. Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies, vraagt zich af of het einde van de uitbreiding van Europa is bereikt en analyseert verschillende dimensies van de Europese uitbreiding en integratie. Vervolgens is het woord aan Deirdre Curtin, hoogleraar Europees Recht en directeur van het Amsterdam Centre for European Law and Governance. Zij spreekt over juridische en bestuurlijke aspecten van 'Europa'. Claes de Vreese, hoogleraar Communicatiewetenschap en directeur van de Amsterdam School of Communication Research, sluit de rij hoogleraren. Hij vraagt zich af hoe het komt dat veel Nederlanders en inwoners van andere landen niet erg warmlopen voor 'Europa'. Is het einde in zicht? Is het tij nog te keren?

Nederlandse universiteiten in Europese context

Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, sluit de middag af met een bijdrage over de Europese context van het Nederlands hoger onderwijs. Waarin verschillen Amerikaanse en Europese universiteiten van elkaar? Hoe kunnen de Nederlandse universiteiten de hooggespannen maatschappelijke en politieke verwachtingen waarmaken? Het intermezzo wordt verzorgd door cabaretier Freek de Jonge. De Opening Academisch Jaar vindt plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Na afloop van de bijeenkomst, om 16.30 uur, is er een receptie in de hal van het Maagdenhuis.