Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Maatschappelijke stages bij de ANWB

Scholieren lopen maatschappelijke stage bij ANWB

Den Haag, 23 augustus 2010

De ANWB biedt komend schooljaar aan minimaal 1000 middelbare scholieren een maatschappelijke stageplek. Alle stages liggen dichtbij de kernactiviteiten van de bond op het gebied van recreatie, toerisme, verkeer en vervoer. Zo zijn er stages voor behoud van natuur- en recreatieterreinen, maar ook activiteiten voor een schone en veilige leefomgeving. De ANWB is een maatschappelijk betrokken organisatie en vindt het belangrijk om deze stages te organiseren en scholieren de mogelijkheid te bieden vrijwilligerswerk via de ANWB te doen.

Bij de ANWB kunnen middelbare scholieren op drie manieren hun maatschappelijke stage vervullen: ANWB Naturewise, ANWB Youngwise en ANWB Actionwise.

Tijdens ANWB Naturewise werken vmbo-leerlingen drie dagen in de natuur en slapen in tenten op een kampeerterrein. Onder leiding van ANWB-vrijwilligers en docenten van de school ervaren de jongeren de natuur en de zorg daarvoor aan den lijve. Deze stage is ontstaan uit de VrijBuitens die de ANWB organiseert om te helpen bij het onderhouden van natuur- en recreatieterreinen. ANWB Naturewise vindt plaats in Het Horsterwold in Zeewolde, de duinen van Oostvoorne, de boswachterij Grolloo in Schoonloo, de Wieringermeerpolder en boswachterij Sint Anthonis in Sint Anthonis.

Inmiddels hebben zich de volgende scholen aangemeld voor ANWB Naturewise:

Van maandag 6 tot vrijdag 10 september, Wellant College uit Brielle Van maandag 13 tot woensdag 15 september, Teylingen College uit Oegstgeest
Van woensdag 15 tot vrijdag 17 september, Hooghuis Lyceum locatie Ravenstein
Van maandag 20 tot vrijdag 24 september, Bonaventura College uit Leiden

Van maandag 27 september tot vrijdag 1 oktober, Minkema College uit Woerden
Van maandag 4 tot vrijdag 8 oktober, Anna van Rijn College uit Nieuwegein
Van woensdag 15 juni tot vrijdag 17 juni 2011, Panta Rhei uit Amstelveen
Van maandag 20 juni tot vrijdag 24 juni 2011, Scholengemeenschap Echnaton uit Almere

ANWB Youngwise is een maatschappelijke stage waarbij een groep van circa 100 middelbare scholieren bij elkaar gebracht wordt op het ANWB hoofdkantoor. Zij zullen in de week van maandag 20 tot vrijdag 24 september gevraagd worden na te denken over belangrijke zaken die spelen binnen de ANWB of de maatschappij, maar ook praktisch mee helpen bij maatschappelijke activiteiten.

ANWB Actionwise is een stage van een halve of hele dag. Vmbo-leerlingen leveren een bijdrage aan een schone en veilige leefomgeving. De eerstvolgende Actionwise-activiteit staat gepland op zaterdag 6 november 2010 op diverse locaties in Nederland en valt samen met de Landelijke Natuurwerkdag.

Maatschappelijke stage
Vanaf schooljaar 2011/2012 volgt elke middelbare scholier één of meerdere maatschappelijke stage(s). De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren een aantal uur vrijwilligerswerk doen tijdens hun schoolperiode. In het vmbo en praktijkonderwijs minimaal 48 uur, voor havo en vwo is dat 60 en 72 uur. Leerlingen ervaren hoe leuk het is iets voor een ander te doen.

Kijk voor meer informatie op:
www.anwb.nl/maatschappelijkestage
Klik op deze link http://pitch.pe/75076 voor de social media release voor filmpjes & foto's en deel dit bericht met anderen.