16 augustus 2010
Britse historica kijkt terug op de toekomst in Maastricht
Thema opening academisch jaar: 'University for the future'
Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit en wat moeten universiteiten vandaag doen om onderwijs en onderzoek daarop af te stemmen? Die vraag staat centraal tijdens de opening van het academisch jaar 2010/2011 van de Universiteit Maastricht op 6 september 2010. De Britse Bettany Hughes, historica, schrijfster en maakster van historische TV-documentaires, houdt 's middags de keynote speech. 's Ochtends is er een symposium waar wetenschappers en studenten uit diverse disciplines het academisch debat aangaan over toekomstscenario's en de implicaties voor onderwijs en onderzoek.
Het lijkt misschien tegenstrijdig om een historica, gespecialiseerd in de oudheid, uit te nodigen als keynotespeaker wanneer het thema 'University for the future' is. Maar als iemand de geschiedenis van de mensheid kan vertalen naar de toekomst, is het Bettany Hughes wel. Hughes studeerde geschiedenis (oudheid en modern) aan Oxford en is als onderzoeker verbonden aan het King's College in Londen. Haar tv-programma's over geschiedenis worden wereldwijd door honderd miljoen mensen bekeken. Ook in haar speeches weet ze de passie voor haar vak levendig over te brengen aan het publiek. Haar boek 'Helen of Troy' werd in 2005 lovend ontvangen en momenteel legt ze de laatste hand aan een boek over Socrates.
In haar rede 'TA EROTIKA - the Socratic future of education and of society' benadert Hughes het thema van de opening academisch jaar op Socratische wijze. Vanuit haar kennis over de geschiedenis van de samenleving in de afgelopen zevenduizend jaar, kijkt ze twintig jaar vooruit naar de kansen op technologisch, economisch en psychologisch gebied. Welke mogelijkheden biedt de globalisering en welke eisen stelt dit aan de uitkomsten van onderwijs en onderzoek in 2030?
In het middagprogramma spreekt ook Jo Ritzen, die zijn laatste opening van het academisch jaar als voorzitter van het College van Bestuur van de UM beleeft. Hij zal onder meer vooruitblikken op het nieuwe strategisch programma van de UM, waarin 'centres for interdisciplinary studies' aangekondigd worden. Deze faculteitsoverstijgende centra bundelen onderzoek en onderwijs over één thema, met het gerichte doel maatschappelijke vragen te beantwoorden. Het nieuwe strategisch programma start in 2011.
Ochtendsymposium
In het ochtendprogramma wordt de toekomst uitvoerig onder de loep genomen door wetenschappers, studenten en gasten. Een toekomst waarin verdergaande globalisering onontkoombaar lijkt. Welke kansen en bedreigingen biedt dat universiteiten? Moet er meer Engelstalig onderwijs komen? Welke eigenschappen moeten afgestudeerden in huis hebben om te kunnen voldoen aan de Europese en mondiale vraag naar kennis en innovatie in 2030 en daarna? Is er in de toekomst nog plaats voor universiteiten waar onderzoek en onderwijs wordt gecombineerd, of is specialisatie in één van de twee noodzaak? Is het überhaupt mogelijk om in de toekomst te kijken?? En is het zinvol? Wat leren toekomstvoorspellingen uit het verleden ons? Deze en vele andere vragen zullen de revue passeren.
Zowel het ochtend- als het middagprogramma is voor publiek toegankelijk. Aanmelden via de website van de Universiteit Maastricht is wel noodzakelijk:
Maastricht University