Persaankondiging maandag 6 september acties universiteiten

03/09/2010 15:48

ABVAKABO FNV

Zoetermeer, 3 september 2010

Wat? Acties rond opening academisch jaar.

Wanneer? Maandag 6 september.

Waar? Verschillende Nederlandse universiteiten.

Wie? Universiteitspersoneel en vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke

Zaak, CMHF/VAWO en AC/FBZ.

Op 6 september beginnen de meeste Nederlandse universiteiten aan een nieuw academisch jaar. Nu de cao-onderhandelingen voor het personeel eind juni zijn vastgelopen, bestempelen de gezamenlijke vakbonden deze dag als een valse start voor het wetenschappelijk onderwijs. Op de universiteitsterreinen wordt actie gevoerd om de besturen duidelijk te maken dat de medewerkers recht hebben op koopkrachtbehoud, carrièreperspectief en werkzekerheid.

De acties zijn allen ludiek van aard, maar verschillen per locatie.

Universiteit Leiden

De acties vinden plaats in en rond de Pieterskerk. Hier is de opening van het academisch jaar. Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Daarnaast wordt er voor de kerk symbolisch een nullijn gespannen waar de aanwezigen overheen moeten stappen. Verder krijgen het College van Bestuur en demissionair staatssecretaris van Bijsterveld (Leidse) sleutels aangeboden om daarmee symbolisch een opening te maken in het vastgelopen overleg.

Vrije Universiteit Amsterdam

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters in de ochtend zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Tijdens de opening wordt een rode loper met daarop de tekst 'de wetenschap is het waard' achter de aanwezigen aangedragen. Na het openingswoord van de voorzitter van de Raad van Bestuur, die ook aandacht aan de acties zal besteden, wordt de loper op het podium gedragen en zal Bart Schnoor, CNV Publieke Zaak, het woord voeren.

Technische Universiteit Eindhoven

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters in de ochtend zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. In de middag nemen de actievoerders plaats tussen het publiek. Regelmatig staan ze gezamenlijk op en houden ze border met actieleuzen omhoog. Ook worden straatnaambordjes afgeplakt, opdat er cao-weg komt te staan. Actievoerders hebben toepasselijke 'out of office' berichten ingesteld in hun mailbox en zullen een oproep doen om de emailactie te steunen.

Universiteit Utrecht

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Op het Domplein, tussen de Domkerk en het academiegebouw, zullen de gezamenlijke vakbonden luid en duidelijk aanwezig zijn rondom de feestelijke opening van het academisch jaar. Op het plein staat een orgel en een kraam met actiemateriaal. Alle gasten lopen over een rode loper met daarop de tekst 'wetenschap is het waard' naar de Domkerk. Voordat het College van Bestuur de Domkerk kan betreden zullen de actievoerders met een petitie aan het bestuur van de universiteit duidelijk maken dat er pas sprake kan zijn van een goede start van het academisch jaar als er een nieuwe cao is.

Wageningen Universiteit

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers, posters en Vuvuzela's zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Hoogleraren worden opgeroepen om een gouden badge te dragen met daarop de tekst 'wetenschap is goud waard'

Universiteit van Amsterdam

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Voor de Lutherse Kerk, waar de opening plaatsvindt, ligt een rode loper met daarop de tekst 'wetenschap is het waard'. Verder worden er houten plakkaten op de Lutherse Kerk getimmerd met daarop de cao-eisen.

Rijksuniversiteit Groningen

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Er worden handtekeningen opgehaald die aan de voorzitter van het College van Bestuur worden aangeboden. Voorafgaand aan de opening van het academisch jaar zal aan alle bezoekers droog brood worden aangeboden. Bij deze gift zit een briefje met de opmerking dat het beleg bij het College van Bestuur moet worden gevraagd. Ook is er een orgel dat toepasselijke nummers speelt.

Universiteit Twente

Medewerkers van de universiteit gaan met flyers en posters zelf aandacht vragen voor het cao-conflict. Verder wordt er met spandoeken aandacht gevraagd voor de cao-eisen.

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF/VAWO en AC/FBZ zullen hierna afwegen of minder ludieke acties nodig zijn.