Vanaf vandaag zoekt de Flexbranche laaggeletterden

06/09/2010 15:03

STOOF

In samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) hebben werkgevers in de flexbranche, een landelijke actie geïnitieerd in de Week van de Alfabetisering. Massaal worden op de ramen in de etalages van flexorganisaties, "vacaturebordjes" geplaatst, waarin laaggeletterden worden verzocht zich te melden voor een taalcursus.

Met deze actie wil de flexbranche zoveel mogelijk flexkrachten met lees- en schrijfproblemen stimuleren zich te melden voor een cursus lezen en schrijven. Een gebrekkige beheersing van deze basisvaardigheden is een groot probleem in Nederland. Dat kan alleen worden opgelost als iedereen daaraan meewerkt. Zonder lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden is functioneren niet mogelijk in deze samenleving. Ook dragen betere lees- en schrijfvaardigheden direct bij aan de persoonlijke ontwikkeling en participatie van deze groep op de arbeidsmarkt.

STOOF werkt al voor het derde jaar samen met de Stichting Lezen & Schrijven om laaggeletterdheid op de kaart te zetten bij zowel werkgevers als werknemers. Nog steeds is

6% van de beroepsbevolking laaggeletterd. In de flexbranche waar jaarlijks ca. 730.000 flexkrachten werken, zijn dus zeker 44.000 werknemers laaggeletterd. Het goede nieuws is dat deze mensen wel werken, maar dat er met een betere beheersing van zowel het lezen als schrijven er stappen voorwaarts gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om vervolgopleidingen met een MBO startkwalificatie.

Mevrouw A. (Adriana) Stel, directeur van STOOF: "Er zijn de afgelopen jaren al diverse acties ontwikkeld zoals herkenningswijzers voor intercedenten. Begin dit jaar heeft de flexbranche 25.000 brieven en mails verzonden. Met deze actie in de Week van de Alfabetisering denkt de flexbranche nog veel meer bereik en gehoor te krijgen om laaggeletterdheid onder (toekomstige)flexkrachten aan te pakken. De intercedent speelt een belangrijke rol in het herkennen van onvoldoende basisvaardigheden, want de (toekomstige) flexkracht heeft het sollicitatiegesprek met de intercedent.

De (toekomstige) flexkrachten worden via de flexorganisaties doorverwezen naar een 8-tal landelijke gespreide taalaanbieders die na een intakegesprek, flexkrachten verwijzen naar de juiste taaltraining. Deze taaltraining is in de meeste gevallen gratis.

De aanpak tegen laaggeletterdheid vloeit voort uit afspraken die werkgevers en vakbonden eerder in de CAO voor Uitzendkrachten maakten, en sluit aan bij de recente oproep van de Stichting van de Arbeid aan O?-fondsen om in branches aandacht te besteden aan dit vraagstuk.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.stoof-online.nl


Noot voor de redactie:

Voor de redactie,