Groen!

Zonder ambitie kan Joke Schauvliege beter thuisblijven van VN-klimaatconferentie

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid), Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 6 september 2010 in "Klimaat en energie"

We hoeven niet veel te verwachten van de VN-klimaatconferentie in Cancún, kondigt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag aan in Metro. Groene parlementsleden Hermes Sanctorum en Kristof Calvo reageren verontwaardigd. Als Belgisch klimaatonderhandelaar en tijdelijk voorzitter van de Europese milieuraad speelt ze immers een cruciale rol in de voorbereidingen van de klimaattop. Ze zou dus net erg ambitieus moeten zijn.

Een bindend klimaatakkoord zal niet voor dit jaar zijn, het is enkel mogelijk om enkele deelakkoorden te sluiten. Dat laat Schauvliege optekenen in een interview in Metro. "Een akkoord bereiken wordt moeilijk, maar deze uitspraak is een strategische blunder voor de toekomstige onderhandelingen. Als Schauvliege de Cancún-top nu al begraaft, kan ze beter thuisblijven. Door niet te vliegen realiseert ze zo toch nog een CO2-reductie", meent Groen!-kamerlid Kristof Calvo.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum schuift meteen een alternatief vooruit: "Niet Schauvliege, maar klimaatcommissaris Hedegaard moet de belangrijkste EU-onderhandelaar worden. De EU moet leiderschap tonen in de strijd tegen klimaatsverandering. De Europese woordvoerder moet een dergelijk leiderschap kunnen belichamen en daar is Hedegaard beter voor geplaatst.".

Voor Groen! is en blijft een ambitieus en bindend klimaatakkoord noodzakelijk. Los van de uitkomsten van Cancún moeten België en Europa zich ambitieuzer opstellen. Ofwel stelt de Europese Unie zich tevreden met het realiseren van de 20/20/20-doelstelling. Door de economische crisis is die doelstelling zeker niet meer ambitieus te noemen. Ofwel scherpt de EU de eigen klimaatdoelstellingen aan en realiseren we een reductie van 30% tegen 2020.

Andere actoren tonen die ambitie wel. Zo pleitten de ministers van energie en milieu van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk voor het optrekken van de Europese emissiereductiedoelstelling van 20% naar 30%. Zwaargewichten van de Europese industrie (ondermeer de CEO's van Vodafone en Deutsche Telecom) lanceerden recent een gelijkaardige oproep. Zij menen terecht dat zulke doelstellingen kansen biedt voor onze economie.

"Steeds meer actoren lijken overtuigd van de noodzaak van ambitieuzere doelstellingen en de economische meerwaarde daarvan. Nu Joke Schauvliege nog", besluiten Sanctorum en Calvo. België en Vlaanderen moeten de 30%-doelstelling mee ondersteunen. Die vraag formuleerden Sanctorum en Calvo eerder al in parlementaire resoluties.

Contact: Jonas Dutordoir -