Stadsdeel Amsterdam-Noord

Windstil Overhoeks Vlieger Festival enthousiast bezocht

6 september 2010

Het eerste Overhoeks Vlieger Festival van zaterdag 4 september werd enthousiast bezocht door ruim 200 ouders en kinderen. Ondanks dat de weergoden een windstille dag hadden bezorgd, mocht dat de pret van de kinderen niet drukken. Onder het genot van een heerlijk stralend zonnetje, waren zij vooral onder de indruk van hun eigen-gemaakte-vlieger en blij met de ruimte aan het IJ om vrij te kunnen vliegeren.

Home Made Markt: een podium van creativiteit

Ouders en kinderen konden vanaf 12.00 uur terecht op de Home Made Markt op het Van der Pekplein. Vanaf de start was de 'vlieger-kraam' een podium van creativiteit. Tachtig kinderen hadden een vlieger gereserveerd, waardoor Stichting Noordjes Kinderkunst haar handen vol had om de kleintjes te begeleiden bij het versieren van hun vlieger. De dames van Ons Huis maakten het geheel af, door de kinderen te schminken met figuurtjes als een vlinder, vlieger, vliegtuig, vogel of iets anders dat vliegt.

'Vlieger-kraam op de Home Made Markt Van der Pek'

Op Overhoeks: vrij vliegeren aan het IJ

Nadat kinderen een vlieger hadden gemaakt, konden zij die oplaten op het terrein tussen café De Pont en het Informatiecentrum Overhoeks. Vanaf de Buiksloterwegpont konden overige bezoekers meegenieten van de vliegerkunsten, die mogelijk waren bij windkracht twee. Het festival werd ingeluid door buurtzangers Ruud Versteeg en Kid, die een rap zongen op het lied 'De Vlieger' van André Hazes. Daarna was het aan demonstratieteam 'De Sky-Flyers' om met de deelnemers een paar manshoge vliegers in elkaar te zetten.

Een trotse moeder houdt een vlieger omhoog op het vliegerterrein aan het IJ.

Sander en Bilal: winnaars van de mooiste vlieger

Het festival werd afgesloten met de prijsuitreiking voor de mooiste vlieger. Sander en Bilal (links op de foto) wonnen de prijs voor de mooiste vlieger. Sander won de eerste prijs, omdat hij zijn vlieger had versierd met de plattegrond van Noord. De jury vond Bilal zijn vlieger mooi, omdat hij met veel trots stickertjes van 'I love Noord' erop had geplakt. De eerste prijs bestond uit gratis bioscoopkaartjes voor twee kinderen en een volwassene.

Prijsuitreiking voor mooiste vlieger

De tweede prijs was een 'Alice in Wonderland'-speurtocht en werd gewonnen door Lasse en Nashoba (rechts op de foto). De prijzen zijn gesponsord door het EYE Filminstituut, dat zich als nieuwe buur van Overhoeks en de Van der Pek eind 2011 vestigt aan het IJ.

Overhoeks Vlieger Festival: in de media

AT5 Gespot zag ze ook vliegen op het Overhoeks Vlieger Festival.

Dinsdag 7 en woensdag 8 september besteden het Noord Amsterdams Nieuwsblad, De Echo en Amsterdams Stadsblad ook nog aandacht aan het Overhoeks Vlieger Festival.

Binnenkort komt er een filmpje van het Overhoeks Vlieger Festival op het YouTube-kanaal Noord in Beeld