Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


Indische Buurt

---

Haak-In aanwinst voor Indische Buurt

Nieuw atelier én winkel/galerie in poortgebouwtjes van het Van der Pekblok

6 september 2010
Op 1 september 2010 heeft stadsdeelwethouder Nevin Özütok van de wijkaanpak het bedrijfje Haak-In van creatief kunstenaar Corrie van Huisstede officieel geopend.

Haar bedrijfje is gehuisvest in de door corporatie De Alliantie opgeknapte poortgebouwtjes van het Van der Pekblok dat hiermee een nieuwe bestemming heeft gekregen. Nevin Özütok zei erg blij te zijn met deze aanwinst voor de buurt: 'een creatieve en duurzame onderneming, in twee prachtige en mooi opgeknapte bedrijfsruimten. Vrouwen, maar ook mannen, kunnen hier aan de slag met duurzame materialen.'

Foto: opening Haak-In

Poortgebouwtjes

Het Van der Pekblok is een rijksmonument van de sociale woningbouw uit begin 1900 en door woningcorporatie De Alliantie monumentwaardig opgeknapt. De bijbehorende poortgebouwtjes waren ooit de ruimte voor de huismeester en werden onder meer gebruikt voor de opslag van tuingereedschap.

Prijsvraag

De Alliantie Amsterdam schreef een prijsvraag uit voor deze nieuwe bestemming, die een positieve betekenis voor de buurt en de directe omgeving zou moeten opleveren. De Haak-In van prijswinnaar Corrie van Huisstede is een origineel concept en een positieve aanwinst voor de Indisch Buurt.

Haken met plastic afval

In de Haak-In hergebruikt Corrie van Huisstede plastic tasjes (afval) op een creatieve manier. In het poorthuisje op de Molukkenstraat 68 bevindt zich het atelier, waar vrouwen en mannen kunnen leren haken met het plastic van plastic tasjes. In het poorthuisje op nummer 70 is de galerie onder gebracht, waar de onbegrensde mogelijkheden van haken met plastic tasjes tentoongesteld zijn. Zoals hoeden, lampen, sieraden, kabels en manden.

---