Greenpeace

Japanse rechtbank straft Greenpeace-actievoerders voor aantonen corruptie

06 september 2010

Amsterdam, Nederland -- Twee Japanse actievoerders van Greenpeace zijn vandaag voor de Japanse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar, vanwege de diefstal van walvisvlees. In werkelijkheid hadden de actievoerders walvisvlees onderschept en aan het openbaar ministerie aangeboden, juist om de illegale handel in walvisvlees aan de kaak te stellen. Walvisvlees dat met belastinggeld uit naam van de wetenschap werd gevangen en illegaal op de zwarte markt belandde.

Greenpeace is opgelucht over het feit dat `Tokyo Two', Junichi Sato en Toru Suzuki, niet meer achter slot en grendel hoeven, maar maakt vandaag wereldwijd haar ongenoegen en verontwaardiging over de onterechte veroordeling kenbaar.

"Met dit vonnis geeft de Japanse rechtbank een duidelijk signaal dat opkomen voor het milieu en beschermen van de walvissen in Japan blijkbaar een misdaad is", zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. "Dit raakt echt het hart van waar Greenpeace voor staat."

In 2008 brachten de twee Greenpeace-medewerkers de grootschalige corruptie met walvisvlees aan het licht. Ze waren getipt door walvisjagers met gewetenswroeging die de misstanden op zee niet langer stil konden houden. Toen Sato en Suzuki met een doos walvisvlees als bewijsmateriaal aangifte deden bij het politiebureau, werden zijzelf gearresteerd en aangeklaagd voor diefstal. Aan de grootschalige corruptie van de walvisjagers deed het Openbaar Ministerie niets.

Sinds het begin van het proces is er in Japan een brede maatschappelijke discussie ontstaan over burgerrechten, de vrijheid van meningsuiting en de rol van NGO's in een democratische samenleving. Ook een werkgroep van de Verenigde Naties heeft geconcludeerd dat de vervolging van de twee actievoerders een inbreuk is op hun mensenrechten. Zij hebben de rechtzaak betiteld als een `politiek proces'.

De met overheidssteun overeind gehouden Japanse walvisvloot schiet jaarlijks honderden walvissen in de Antarctische wateren. Hoewel de commerciële jacht sinds 1986 is verboden, gaat Japan door onder het mom van wetenschappelijke jacht. Het walvisvlees belandt echter zowel legaal als illegaal in de restaurants en winkels van Tokio.

Contact informatie


Marjolein Buijssen, persvoorlichter Greenpeace, 06 25031015 Onno Beukenhorst, campagneleider Oceanen, 06 2127 6860