Universiteit van Amsterdam

Hersensnelweg geeft beslissingen vaart

Het vermogen om snel te beslissen wordt mede bepaald door de sterkte van de vezels die twee hersengebieden verbinden. Dat blijkt uit een studie van neurowetenschapper Birte Forstmann en methodoloog Eric-Jan Wagenmakers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het bijzondere aan het onderzoek is de ontdekking dat individuele verschillen in strategisch beslisgedrag te herleiden zijn tot individuele verschillen in hersenconnectiviteit. De resultaten zijn onlangs verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Snelle beslissingen hebben doorgaans een grotere kans om fout te zijn dan beslissingen waar men langer de tijd voor neemt. Het is daarom belangrijk, voor zowel mensen als dieren, om flexibel te kunnen schakelen van gedrag dat vrijwel foutloos is (maar traag) naar gedrag dat snel is (maar riskant). Over de hersenprocessen die gerelateerd zijn aan dit vermogen tot omschakelen was nog niet veel bekend.

Forstmann en Wagenmakers voerden het onderzoek uit met Britse, Duitse en Australische collega's. In de eerste studie werd een MRI-scanner gebruikt om van negen mensen de sterkte te meten van de connecties tussen de pre-SMA (deel van de cortex, aan de buitenkant van de hersenen) en het striatum (een gebied diep binnenin de hersenen). De deelnemers moesten vervolgens een reeks eenvoudige beslissingen nemen, hetzij onder de instructie om geen fouten te maken, hetzij onder de instructie om vooral snel te zijn.

Hersensnelweg
Deelnemers met een sterke connectie tussen de hersengebieden bleken beter in staat om flexibel om te schakelen van snel maar risicovol beslissen naar veilig maar traag besluiten. De onderzoekers vonden hetzelfde resultaat in een tweede studie met twaalf mensen.

Sterke neurale verbindingen zijn te vergelijken met een brede vijfbaans-snelweg, waarmee het makkelijker schakelen is tussen snel en traag beslissen dan met een éénbaans ongeasfalteerde weg tussen twee hersengebieden. Het onderzoek van Forstmann en Wagenmakers suggereert een concreet mechanisme in de hersenen dat mensen in staat stelt om een balans te vinden tussen de tegenstrijdige belangen van snel reageren en juist reageren.

Verwijzingen
Artikel PNAS